Quantcast

Μετά το γαλλικό βέτο ο Μακρόν ετοιμάζει ένταξη «light» στην ΕΕ για τα Σκόπια

«Plan B» για την ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ φέρεται να σχεδιάζει ο Εμανουέλ Μακρόν μετά και τις προειδοποιήσεις για αστάθεια στα Δυτικά Βαλκάνια. 

Το μπλοκάρισμα της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, που ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλίας προκάλεσε, μπορεί να προκαλέσει την εκλογική ήττα του Ζόραν Ζαεφ προς όφελος του ακροδεξιού VMRO-DPMNE.

Σύμφωνα με σερβικά ΜΜΕ η πρόταση του γάλλου προέδρου προβλέπει αντί για την πλήρη ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην Ένωση ένα είδος εταιρικής σχέσης. 

Η πρόταση για εταιρική σχέση του Μακρόν πάντως φαίνεται ότι αποκλείστηκε ως προοπτική στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια την προηγούμενη Κυριακή. 

Όπως δήλωσε πάντως στην εκπομπή του ΣΚΑΪ Αποτύπωμα με τον Παύλο Τσίμα ο σύμβουλος του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας για ευρωπαϊκά θέματα Μπόγιαν Μάριτσικ «βάσει της συμφωνίας των Πρέπων δεν έχουμε υποχρέωση να εφαρμόσουμε την πρόβλεψη του erga omnes (έναντι όλων) στα εσωτερικά έγγραφα» εφόσον οι ενταξιακές διαδικασίες δεν συνεχίζονται.  

«Σε περίπτωση που το VMRO καταλάβει την εξουσία το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών θα ανοίξει και πάλι» διεμήνυσε από την πλευρά του ο γραμματέας διεθνών σχέσεων του VMRO Μίτσκο Μιτσούνσκι μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή Αποτύπωμα.

Από πλευράς, του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σημείωσε στην εκπομπή ότι θα υπάρχουν βαρύτατες κυρώσεις σε αυτή την περίπτωση με έξοδο από όλους τους διεθνείς οργανισμούς, πάμε διεθνές δικαστήριο της Χάγης και τιμωρείται. 

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι θα έχει την Τρίτη συνάντηση με τους ηγέτες 6 βαλκανικών κρατών για το ενταξιακό αδιέξοδο.