Quantcast

Μετάλλαξη Όμικρον: Οι επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία - Πόσο θα επηρεαστούν ο τουρισμός και η ψυχαγωγία

Οι ευάλωτοι τομείς, η ανησυχία για τον πληθωρισμό και η εκτόξευση του παγκόσμιου χρέους.

Οι διαστάσεις των οικονομικών επιπτώσεων που προκαλεί η Όμικρον είναι αβέβαιες, αλλά η ανάπτυξη μπορεί να υπονομευθεί όσο οι υγειονομικοί περιορισμοί και η μεταδοτικότητά της  διαταράσσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει ήδη από τις αρχές του Δεκεμβρίου για την πιθανότητα αναθεώρησης προς τα κάτω των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη, που σήμερα είναι 5,9% για το 2021 και 4,9% για το 2022. Η αναθεώρηση αυτή μπορεί να γίνει μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου.

Για την Ευρωζώνη, ο Andrew Kenningham, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στο ερευνητικό κέντρο Capital Economics, θεωρεί ότι περιορισμοί όπως το ολλανδικό και το αυστριακό lockdown θα προκαλέσουν επιβράδυνση κατά το πρώτο τρίμηνο και στη συνέχεια ανάκαμψη, κυρίως αν η κορύφωση της επιδημίας σημειωθεί τον Ιανουάριο.

Ποιοι τομείς θα επηρεαστούν

Χιλιάδες ματαιώσεις πτήσεων κατά τη διάρκεια των γιορτών, κρουαζιέρες που διακόπτονται ή ακυρώνονται, χαμηλά επίπεδα ξενοδοχειακών κρατήσεων: η Ομικρον διαταράσσει την ανάκαμψη του τουριστικού τομέα που έχει πληγεί βαριά από τα προηγούμενα επιδημικά κύματα.

Την ίδια ώρα, όσον αφορά την ταξιδιωτική βιομηχανία, παρά τις προσμονές για ανάκαμψη το 2022, η Όμικρον έχει ήδη προκαλέσει χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων και βέβαια λιγότερες κρατήσεις σε ξενοδοχεία. Οι επενδυτές, ωστόσο, είναι αισιόδοξοι, καθώς οι μετοχές αεροπορικών εταιρειών και εταιρειών κρουαζιέρας έχουν ανέβει τις τελευταίες εβδομάδες.

Παράλληλα, οι ειδικοί του τομέα της ψυχαγωγίας φοβούνται ότι η εκτίναξη των κρουσμάτων θα φρενάρει την όρεξη επιστροφής των πελατών στα καζίνο, τα σινεμά και τα θέατρα.

Στο μεταξύ, μια βασική επίπτωση της οικονομικής ανάκαμψης το προηγούμενο διάστημα ήταν ο πληθωρισμός ο οποίος εκτινάχθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Παράλληλα, η ενεργειακή κρίση έχει δημιουργήσει ήδη κενά στις αλυσίδες εφοδιασμού. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν επιμείνει ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι προσωρινός, αλλά έχει ήδη πλήξει σοβαρά τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.