Quantcast

Μεταρρύθμιση στο υπ. Υγείας της Αυστρίας, εξαιτίας λαθών στην αντιμετώπιση της πανδημίας εξήγγειλλε ο Ρούντολφ Άνσομπερ

Περίπου 100 νομικά βήματα, συμπεριλαμβανομένων διατάξεων και κανονισμών, έχουν εφαρμοστεί στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού στην Αυστρία τους τελευταίους μήνες.

 Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, με απόφασή του την περασμένη εβδομάδα, ανέτρεψε ένα μέρος αυτών ως αντισυνταγματικά. Αντιδρώντας σε αυτό, ο υπουργός Υγείας, Ρούντολφ 'Ανσομπερ, εξήγγειλε απόψε μεταρρύθμιση στο υπουργείο του.

Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης, ο υπουργός Υγείας (ο οποίος προέρχεται από το κόμμα των Πρασίνων) δήλωσε ότι προτίθεται να αναστείλει τις οργανωτικές αλλαγές στις οποίες είχε προβεί η προκάτοχός του στο υπουργείο, Μπεάτε Χάρτινγκερ-Κλάιν (του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων) οι οποίες όπως εκτίμησε, είχαν επιφέρει μία αποδυνάμωση στην τωρινή αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. Ο ίδιος δήλωσε, πως μέσα στον επόμενο χρόνο, προτίθεται να θέσει σε νέες βάσεις τον νόμο περί επιδημίας, ο οποίος ισχύει στην Αυστρία από το 1913. Επιπλέον, θα υπάρξει ενίσχυση της νομικής ομάδας του υπουργείου, καθώς μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου (η οποία χαρακτήρισε "ανεπίτρεπτα" κάποια τμήματα του νόμου για τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού) "θα πρέπει τώρα να επιδιορθωθούν γρήγορα αυτές οι διατυπώσεις", και στόχος είναι, η τροπολογία να κατατεθεί προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής τον Σεπτέμβριο.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα τεθούν εκτός ισχύος οι κανονισμοί ως προς την τήρηση απόστασης ασφαλείας, τους οποίους ανατρέπει το Συνταγματικό Δικαστήριο - και ως εκ τούτου, για την παραβίασή τους, δεν πρόκειται πλέον να επιβάλλονται ποινές πουθενά στην Αυστρία, ανέφερε ο Ρούντολφ 'Ανσομπερ, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση για ατομική ευθύνη σε σχέση με τις προσωπικές επαφές.

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως η Συνταγματική Υπηρεσία στην Ομοσπονδιακή Καγκελαρία, πρέπει να συμμετέχει ευρύτερα πριν από τη δημοσίευση κανονισμών, και για τον λόγο αυτό, ο ίδιος προανήγγειλε μία σχετική οδηγία. Ωστόσο, κατά την άποψή του, αυτό δεν έχει καμία σχέση με αντιπαλότητες ή διαφωνίες με τη Συνταγματική Υπηρεσία της Αυστριακής Καγκελαρίας.