Quantcast

Μία εβδομάδα μετά το μακελειό στο Ελ Πάσο, θύματα και κάτοικοι διαδηλώνουν και καταδικάζουν τον ρατσισμό

Ο υποψήφιος για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ Μπέτο Ορούρκ συμμετείχε σε διαδήλωση στην πόλη Ελ Πάσο του Τέξας για να καταδικάσει, μαζί με τους άλλους διαδηλωτές, θύματα και κατοίκους, την πολύνεκρη ένοπλη επίθεση της περασμένης εβδομάδας, ενώ, απευθυνόμενος στο πλήθος, κατήγγειλε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι εν μέρει υπεύθυνος για το μίσος που όπλισε το χέρι του δράστη.

Ο ένοπλος, ο 21χρονος Πάτρικ Κρούσιους, σκότωσε 22 ανθρώπους, οι περισσότεροι Ισπανόφωνοι, όταν άνοιξε πυρ σε κατάστημα της αλυσίδας Walmart το περασμένο Σάββατο. Ομολόγησε, όταν παραδόθηκε, ότι στόχος του ήταν οι «Μεξικανοί».

Πριν από το μακελειό, είχε αναρτήσει ένα μανιφέστο στο διαδίκτυο που ξεχείλιζε από αντιμεταναστευτικό μίσος.

Ο Ορούρκ είπε ότι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος φέρει μερίδιο ευθύνης για την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι ο Τραμπ τροφοδότησε τον φυλετικό διχασμό με την εμπρηστική ρητορική του και τις πολιτικές του για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών στις ΗΠΑ.

«…Το Ελ Πάσο άντεξε το πλήγμα αυτού του μίσους και αυτού του ρατσισμού που διέπραξαν όχι μόνο λευκοί εθνικιστές και τρομοκράτες και μέλη της Κου Κλουξ Κλαν και νεοναζιστές αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Δημοκρατικός υποψήφιος, απευθυνόμενος στο πλήθος.

Ο Μπέτο Ορούρκ συμμετείχε, μαζί με περισσότερους από 100 ανθρώπους, στην πορεία, που ξεκίνησε από ένα πάρκο κι ολοκληρώθηκε στο δικαστήριο, απέναντι από τον δρόμο που βρίσκεται η φυλακή, όπου κρατείται ο Κρούσιους.

«Αυτή η κοινότητα δίνει επίσης το παράδειγμα και τη λύση σε μια χώρα που δεν υπήρξε ποτέ πιο διχασμένη από σήμερα» υπογράμμισε ο πολιτικός. Αυτή η κοινότητα «αποτέλεσε το επίκεντρο του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων στην πολιτεία του Τέξας».

Την κινητοποίηση στο Ελ Πάσο οργάνωσε η οργάνωση League of United Latin American Citizens (LULAC), η παλαιότερη οργάνωση προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων των Ισπανόφωνων.

Η Τζέσικα Κόκα Γκαρσία, η οποία τραυματίστηκε στο πόδι το περασμένο Σάββατο και ο σύζυγός της επίσης τραυματίστηκε, κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να σηκωθεί από το αναπηρικό αμαξίδιό της και να μιλήσει στον κόσμο.

«Ο ρατσισμός είναι κάτι που πάντα ήθελα να πιστεύω ότι δεν υπάρχει» σημείωσε.

«Προφανώς υπάρχει» κατέληξε.