Quantcast

Μισέλ: H ΕΕ θα συμβάλει στην επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Τη δέσμευση της ΕΕ για την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της διάσκεψης της Λιβύης, περιλαμβανομένης της επιτήρησης του εμπάργκο όπλων ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στη Διάσκεψη του Βερολίνου, καλώντας μάλιστα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αποφεύγουν "μονομερείς ενέργειες, όπως η υπογραφή συμφωνιών, οι οποίες επιδεινώνουν τη σύγκρουση".

 Τόνισε δε ότι αυτές είναι "ασυμβίβαστες με το διεθνές δίκαιο και οι οποίες δημιουργούν ένα πρόσχημα για εξωτερική παρέμβαση στη λιβυκή σύγκρουση" παραπέμποντας στα συμπεράσματα της 12ης Δεκεμβρίου 2019 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

"Θα ήθελα να ευχαριστήσω την καγκελάριο Μέρκελ και τους διοργανωτές του συνεδρίου για το ακούραστο έργο σας σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της κρίσης στη Λιβύη", ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ.

Σημείωσε δε ότι "είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τους πιο σημαντικούς περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους να συναντούνται για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση της Λιβύης".

"Όπως έχει διακηρύξει με συνέπεια η ΕΕ, η μόνη βιώσιμη λύση είναι μέσω των προσπαθειών διαμεσολάβησης των Ηνωμένων Εθνών που θέτουν τις ανάγκες όλων των λαών της Λιβύης στο προσκήνιο", υπενθύμισε ο Σαρλ Μισέλ.

Επιβεβαίωσε ακολούθως τη "δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμεση παύση των εχθροπραξιών στη Λιβύη προς όφελος της σταθερότητας στην άμεση γειτονιά της".

"Υποστηρίζουμε την ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης, και αυτό προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας και ευημερίας - αυτό είναι ζωτικό για την Ευρώπη", ξεκαθάρισε.

Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι "υποστηρίξαμε τις προσπάθειες διαμεσολάβησης υπό την ηγεσία της Γερμανίας που ξεκίνησαν πέρυσι για την υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο" και χαιρέτισε τις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ Γκασάν Σαλαμέ, ο οποίος "κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να φέρει τα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να βρεθεί μια πολιτική λύση στη σύγκρουση".

"Θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε τη συνεργασία με την Αφρικανική Ένωση και τον Σύνδεσμο των Αραβικών Κρατών", συμπλήρωσε ο Πρόεδρος.

"Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ και εγώ εργαστήκαμε για να στηρίξουμε την κατάπαυση του πυρός και την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας", υπενθύμισε και ανακοίνωσε ότι τώρα "δεσμευόμαστε να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο στη συνέχεια που θα δοθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου" καθώς "αντιπροσωπεύουμε τον κύριο οικονομικό εταίρο της Λιβύης και κύριο επενδυτή". "Οι νέοι της Λιβύης προσβλέπουν στην Ευρώπη όταν σπουδάζουν στο εξωτερικό και η μακροπρόθεσμη ευημερία της Λιβύης εξαρτάται από αυτούς τους οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς", τόνισε.

Σημείωσε δε ότι "αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ προτίθεται να εφαρμόσει τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου". "Είμαστε έτοιμοι να κινητοποιήσουμε τα μέσα μας όπου χρειάζονται περισσότερο", είπε.

Ανακοίνωσε ότι βραχυπρόθεσμα, η ΕΕ θα συμβάλει στην εφαρμογή των δεσμεύσεων της διάσκεψης "εξετάζουμε τον καλύτερο τρόπο να συμβάλουμε στην παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός και του σεβασμού του εμπάργκο όπλων".

"Όσον αφορά το εμπάργκο όπλων, η ΕΕ ήταν ο μόνος περιφερειακός οργανισμός που την εφάρμοσε μετά το 2016", υπενθύμισε.

"Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια, συνεργαζόμενοι με τους εταίρους μας γύρω από αυτό το τραπέζι, για να κλείσουμε όλους τους διαδρόμους όπου παραβιάζεται το εμπάργκο", δήλωσε.

Μακροπρόθεσμα, "όπως το επιτρέπουν οι συνθήκες, ελπίζουμε να σημειώσουμε πρόοδο σε άλλους τομείς των προτεινόμενων συμπερασμάτων" ανέφερε και απαρίθμησε του εξής:

- στο πολιτικό επίπεδο: να υποστηρίξουμε μια μελλοντική εθνική διάσκεψη, τη διοργάνωση των εκλογών και την πιθανή εργασία για το σύνταγμα.

- οικονομικές δράσεις επικεντρωμένες στην ανάπτυξη ικανοτήτων σε εθνικούς θεσμούς, όπως η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου, η Κεντρική Τράπεζα και η Λιβυκή Επενδυτική Αρχή.

- μεταρρύθμιση του τομέα της ασφάλειας (μέσω των μέσων κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, συμπεριλαμβανομένης της υφιστάμενης μη στρατιωτικής αποστολής EUBAM) ·

και στα ανθρώπινα δικαιώματα η ΕΕ επιθυμεί να φέρει την εμπειρογνωμοσύνη της στη Λιβύη.

Επιπλέον ανακοίνωσε ότι "η ΕΕ είναι έτοιμη να φιλοξενήσει μια Ανώτατη Συνάντηση Αξιωματούχων της Διεθνούς Επιτροπής Παρακολούθησης που θα επιφορτιστεί με την εφαρμογή των Συμπερασμάτων της Διάσκεψης και είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε ενεργό ρόλο στις τεχνικές ομάδες εργασίας που δημιουργούνται από αυτή τη διαδικασία".

"Τώρα είναι καιρός όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να συνεργαστούν για να εδραιώσουν την κατάπαυση του πυρός και να σεβαστούν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και να διαφυλάξουν επίσης την ενότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Λιβύης από την οποία εξαρτάται η ενότητα της ίδιας της χώρας", τόνισε ο Σαρλ Μισέλ.

"Στο παρελθόν, έχουμε δείξει ενότητα σε ορισμένους από αυτούς τους στόχους. Παραδείγματος χάριν, παρεμπόδιση παράνομων προσπαθειών για την αγορά πετρελαίου εκτός του επίσημου κυκλώματος. Σε άλλους τομείς, θα έπρεπε να το είχαμε κάνει καλύτερα, ειδικότερα, σχετικά με το εμπάργκο όπλων, όπως τονίζει ο ΟΗΕ στις εκθέσεις του", αναφέρει.

"Προχωρώντας, πρέπει επίσης να αποφύγουμε μονομερείς ενέργειες, όπως η υπογραφή συμφωνιών, οι οποίες επιδεινώνουν τη σύγκρουση", ξεκαθάρισε λέγοντας ότι "αυτές είναι ενέργειες που είναι ασυμβίβαστες με το διεθνές δίκαιο και οι οποίες δημιουργούν ένα πρόσχημα για εξωτερική παρέμβαση στη λιβυκή σύγκρουση".

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει μια σαφή θέση σχετικά με αυτό, με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Δεκεμβρίου 2019."

"Δεσμευόμαστε για τη διαδικασία του Βερολίνου και τις προσπάθειες διαμεσολάβησης του ΟΗΕ που θέτουν τις ανάγκες του λαού της Λιβύης πρώτα. Είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά μένει ακόμη να γίνουν πολλά. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε", κατέληξε.