Quantcast

Μπάιντεν: Θα απελευθερώσουμε το Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για τις ενέργειες που σκοπεύει να αναλάβει, στη διάρκεια της ομιλίας του στο MiraCosta College κοντά στο Σαν Ντιέγκο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε χθες, Πέμπτη, «να απελευθερώσει το Ιράν» και πρόσθεσε ότι οι διαδηλωτές που βρίσκονται στους δρόμους εδώ και εβδομάδες σύντομα θα καταφέρουν να απελευθερωθούν.

«Μην ανησυχείτε, θα απελευθερώσουμε το Ιράν. Θα απελευθερώσουν τους εαυτούς τους αρκετά σύντομα», τόνισε ο Μπάιντεν στη διάρκεια προεκλογικής του εκστρατείας στην Καλιφόρνια, την ώρα που δεκάδες άνθρωποι που κρατούσαν πανό υπέρ των Ιρανών διαδηλωτών είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον χώρο της συγκέντρωσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για τις ενέργειες που σκοπεύει να αναλάβει, στη διάρκεια της ομιλίας του στο MiraCosta College κοντά στο Σαν Ντιέγκο.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δεν έχει απαντήσει προς το παρόν στο αίτημα για σχολιασμό.

Εδώ και επτά εβδομάδες το Ιράν συγκλονίζεται από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις οι οποίες ξέσπασαν μετά τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της 22χρονης Μαχσά Αμινί έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι θα προσπαθήσουν να αποβάλουν το Ιράν από την Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Θέση των Γυναικών (CSW) εξαιτίας της βίαιης καταστολής των κινητοποιήσεων και των περιορισμών που επιβάλλει η Τεχεράνη στα δικαιώματα των γυναικών.

Ο Μπάιντεν απευθύνθηκε σε νέους ψηφοφόρους στο Νέο Μεξικό, καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απευθύνθηκε χθες, Πέμπτη, σε νέους ψηφοφόρους στο Νέο Μεξικό και στο πλαίσιο του τελευταίου σκέλους της μεγάλης προεκλογικής εκστρατείας του, μόλις λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο. Ο Λευκός Οίκος επιδιώκει να μετατρέψει τις εκλογές σε ένα δημοψήφισμα κατά των Ρεπουμπλικάνων και οι Ρεπουμπλικάνοι σε μία ψήφο διαμαρτυρίας κατά του Μπάιντεν.

Η περιοδεία του Μπάιντεν στις δυτικές αμερικανικές πολιτείες άρχισε από την πόλη Αλμπουκέρκη, όπου μίλησε για την ακύρωση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σπουδαστικά δάνεια, ενώ άσκησε κριτική για τα κέρδη ρεκόρ των πετρελαϊκών εταιριών, καθώς οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι σε παναμερικανικό επίπεδο, βρίσκονται αντιμέτωποι με τις αρνητικές επιπτώσεις από τις αυξημένες τιμές της βενζίνης, αλλά και τον πληθωρισμό.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε απευθυνόμενος σε σπουδαστές σε μία ασφαλή για τους Δημοκρατικούς εκλογική περιφέρεια, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κυβερνήτης του Νέου Μεξικού Μισέλ Λιν Λούχαν Γκρίσαμ προηγείται από τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλο της Μαρκ Ροντσέτι, πρώην τηλεοπτικό παρουσιαστή μετεωρολογικών δελτίων. Το προβάδισμα της Λούχαν Γκρίσαμ εκτιμάται περίπου στις έξι ποσοστιαίες μονάδες.

Οι εκλογικές αναμετρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Νέο Μεξικό απηχούν τις εκλογικές μάχες σε παναμερικανικό επίπεδο.

Η Λούχαν Γκρίσαμ τοποθέτησε στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας της τη διατήρηση της πρόσβασης στις αμβλώσεις, ενώ ο Ροντσέτι προτείνει την απαγόρευση της διαδικασίας άμβλωσης στην 15η εβδομάδα κύησης. Ο ίδιος, έχει επικεντρώσει τον προεκλογικό του αγώνα κατά της Λούχαν Γκρίσαμ στο έγκλημα, αλλά και στην οικονομία.

Ο Μπάιντεν είπε πως οι πολιτικές του για τα σπουδαστικά δάνεια, αλλά και το πρόγραμμα της Λούχαν Γκρίσαμ για τη δωρεάν κολεγιακή φοίτηση, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα, έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ενθαρρύνουν τους νέους Αμερικανούς ως προς την απόκτηση δεξιοτήτων, ώστε να είναι ανταγωνιστικοί σε μία μοντέρνα οικονομία.

Δεν θα αγνοήσουμε τη γενιά σας, δεν θα σας αποφύγουμε και δεν θα σας εμποδίσουμε να μιλήσετε”, είπε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στους σπουδαστές στο κολέγιο Central New Mexico Community College, όπου και υποστήριξε ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να φυλακίζονται για την κατοχή μαριχουάνας, ενώ υποσχέθηκε μία ακόμη προσπάθεια για την απαγόρευση των επιθετικών όπλων.

Αμέσως μετά, ο Μπάιντεν πέρασε τον ποταμό Ρίο Γκράντε για να μιλήσει σε μία προεκλογική εκστρατεία σε μία δεύτερη εκλογική περιφέρεια στην οποία, η Ρεπουμπλικανή Ιβέτ Χέρελ, που είναι μέλος του Κογκρέσου, και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Γκέιμπ Βάσκεζ βρίσκονται σε μικρή απόσταση.

Ο τομέας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στο Νέο Μεξικό είναι κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας, με τον Μπάιντεν να επαναλαμβάνει τις πρόσφατες επιθέσεις του στις εταιρίες παραγωγής ορυκτών καυσίμων, καθώς καρπώνονται υπερκέρδη αυξάνοντας τις τιμές της βενζίνης.

“Αυτά τα εξωφρενικά κέρδη είναι τα απροσδόκητα έσοδα του πολέμου”, είπε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος σε εκατοντάδες υποστηρικτές του από το εσωτερικό ενός κοινοτικού κέντρου στη Νότια Κοιλάδα της Αλμπουκέρκης, ενώ οι συγκεντρωμένοι παρακολουθούσαν από έξω μέσω μιας γιγαντοοθόνης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters