Quantcast

Μπασάρ αλ Άσαντ: Η Συρία θα καλωσόριζε την αποστολή επιπλέον στρατευμάτων της Ρωσίας

Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ δήλωσε σήμερα πως θα καλωσόριζε οποιεσδήποτε ρωσικές προτάσεις για τη δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων και την αύξηση του αριθμού των ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία και πρόσθεσε πως η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας εκεί θα πρέπει να γίνει μόνιμη.

Όταν η Ρωσία επενέβη στο συριακό εμφύλιο πόλεμο το 2015, βοήθησε να γύρει η πλάστιγγα προς την πλευρά του Άσαντ, εξασφαλίζοντας την επιβίωση του σύρου ηγέτη παρά τα δυτικά αιτήματα για την ανατροπή του.

Ο Άσαντ, ο οποίος συνάντησε χθες, Τετάρτη, τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, υποστήριξε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και δήλωσε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι η Δαμασκός αναγνωρίζει ως ρωσικά τα ουκρανικά εδάφη που προσαρτήθηκαν από τη Ρωσία.

Η Συρία, δήλωσε ο Άσαντ, θα καλωσόριζε οποιεσδήποτε ρωσικές προτάσεις για τη δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων και για την αύξηση των αριθμών των ρωσικών στρατευμάτων - και πρόσθεσε πως τα στρατεύματα αυτά δεν πρέπει να είναι προσωρινά.

«Πιστεύουμε πως η επέκταση της ρωσικής παρουσίας στη Συρία είναι κάτι καλό», δήλωσε ο Άσαντ στη συνέντευξή του στο RIA. «Η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας σε οποιαδήποτε χώρα δεν θα πρέπει να βασίζεται σε οτιδήποτε προσωρινό».

«Πιστεύουμε πως, αν η Ρωσία έχει την επιθυμία να επεκτείνει τις βάσεις ή να αυξήσει τον αριθμό τους, το ζήτημα είναι τεχνικό ή επιμελητείας».

Εκτός από την αεροπορική βάση Χμέιμιμ, από την οποία η Ρωσία εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές για να υποστηρίξει τον Άσαντ, η Μόσχα ελέγχει επίσης τη ναυτική διευκόλυνση στην Ταρτούς της Συρίας, τη μοναδική ναυτική βάση της στη Μεσόγειο, την οποία χρησιμοποιεί από την εποχή της Σοβετικής Ένωσης.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τον Ιανουάριο πως η Ρωσία και η Συρία ανακαίνισαν την αεροπορική στρατιωτική βάση αλ-Τζάραχ στη βόρεια Συρία για να τη χρησιμοποιούν από κοινού. Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις είχαν ανακαταλάβει το 2017 αυτή τη μικρή βάση ανατολικά του Χαλεπίου από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Στη Μόσχα, ο Άσαντ ευχαρίστησε τον Πούτιν για τη βοήθεια που προσέφερε η Ρωσία στη Συρία μετά τον καταστροφικό σεισμό και έπλεξε το εγκώμιο του επικεφαλής του Κρεμλίνου λέγοντας πως υποστηρίζει την ενότητα της Συρίας.

Η Συρία στέκεται στο πλευρό της Ρωσίας στο ζήτημα της Ουκρανίας, τόνισε ο Άσαντ.

«Επειδή αυτή είναι η πρώτη επίσκεψή μου από την αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, θα ήθελα να επαναλάβω τη θέση της Συρίας υπέρ αυτής της ειδικής επιχείρησης», δήλωσε ο Άσαντ στον Πούτιν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Η Συρία αναγνωρίζει επίσης ως ρωσικά τα εδάφη της Ουκρανίας που έχει καταλάβει η Ρωσία, δήλωσε ο Άσαντ.

«Λέω πως αυτά είναι ρωσικά εδάφη και ακόμη κι αν δεν είχε γίνει ο πόλεμος, αυτά είναι ιστορικά ρωσικά εδάφη», δήλωσε ο Άσαντ στο RIA.

Ο Άσαντ δήλωσε επίσης πως η Ρωσία και η Συρία σχεδιάζουν να υπογράψουν μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες μια συμφωνία οικονομικής συνεργασίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters