Quantcast

Μπιλ Γκέιτς: Το διαζύγιο ύστερα από 27 χρόνια και η αμύθητη περιουσία

Ως «βόμβα» έπεσε στα social media η είδηση  του χωρισμού της Μπιλ Γκέιτς με τη σύζυγό του Μελίντα ύστερα από 27 χρόνια γάμου, τρία παιδιά και μια αμύθητη περιουσία που αγγίζει τα 130 δισ. δολάρια.

Με κοινή τους ανακοίνωση στο Twitter ο 64χρονος δισεκατομμυριούχος και ιδρυτής της Microsoft και η 56χρονη Μελίντα ανακοίνωσαν ότι ο χωρισμός ήταν κοινή απόφαση και μολονότι δεν αποκάλυψαν λεπτομέρειες για το τί τους οδήγησε στο διαζύγιο, επισήμαναν ότι δεν μπορούσαν πλέον να αναπτυχθούν ως ζευγάρι. «Μετά από πολλή σκέψη και πολλή δουλειά πάνω στη σχέση μας, έχουμε λάβει την απόφαση να τερματίσουμε τον γάμο μας», ανέφερε στο Twitter ο συνιδρυτής της Microsoft, σε ανακοίνωση που συνυπογράφει και η Μελίντα. «Τα τελευταία 27 χρόνια, μεγαλώσαμε τρία απίστευτα παιδιά και χτίσαμε ένα ίδρυμα που δρα σε όλον τον κόσμο και βοηθά τους ανθρώπους να ζήσουν υγιείς και παραγωγικές ζωές. Θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε την πίστη σε αυτή την αποστολή και να εργαζόμαστε μαζί για το ίδρυμα, όμως δεν πιστεύουμε πλέον ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί ως ζευγάρι στην επόμενη φάση της ζωής μας. Χρειαζόμαστε χώρο και ιδιωτικότητα για την οικογένειά μας σε αυτό το νέο κεφάλαιο της ζωής μας» αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση. Γράφοντας έτσι λιτά τους τίτλους τέλους για ένα από τα πλουσιότερα ζευγάρια στον κόσμο, με περιουσία που κυμαίνεται περί τα 130 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η γνωριμία και η αμύθητη περιουσία

Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς γνωρίστηκαν το 1987, σε ένα δείπνο για υπαλλήλους της Microsoft. Ο Μπιλ Γκέιτς τότε ήταν ήδη δισεκατομμυριούχος, ενώ λίγους μήνες πριν είχε γίνει ο νεαρότερος δισεκατομμυριούχος στον κόσμο, σε ηλικία 31 ετών. Σε ότι αφορά στη γνωριμία τους η Μελίντα Γκέιτς είχε αποκαλύψει ότι ο Μπιλ Γκέιτς «χρειάστηκε αρκετούς μήνες μέχρι να εκδηλωθεί». Ο Γκέιτς αφού… στάθμισε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του γάμου σε έναν μαυροπίνακα, όπως το ζευγάρι έχει αποκαλύψει, αποφάσισε να κάνει πρόταση γάμου στην Μελίντα και το 1994 παντρεύτηκαν στη Χαβάη. «Ο γάμος ήταν ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για εμένα», σημείωνε άλλωστε ο Μπιλ Γκέιτς σε παλαιότερο ντοκιμαντέρ για τη ζωή του.

  

Εξίσου σοβαρά βέβαια έπαιρνε την οικογένεια που δημιούργησε με τη Μελίντα αλλά και την περιουσία που «έχτισε». Η περιουσία τους αγγίζει τα 130 δισ. δολάρια και περιλαμβάνει ακίνητα σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ, ιδιωτικά τζετ, μια εντυπωσιακή συλλογή τέχνης που περιλαμβάνει το Da Vinci Condex αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων που αγόρασε ο Γκέιτς σε δημοπρασία και έναν στόλο από πολυτελή αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων μια σπάνια Porsche αξίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι Γκέιτς έχουν πολυτελείς κατοικίες σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ, στη Ουάσινγκτον, τη Φλόριντα, την Καλιφόρνια και το Γουαϊόμινγκ. Η κύρια κατοικία του ζευγαριού είναι γνωστή με το παρατσούκλι Xanadu 2.0. Επίσης, ο Μπιλ Γκέιτς είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης ιδιοκτήτης γεωργικής γης στις Ηνωμένες Πολιτείες, με 242.000 στρέμματα σε 18 διαφορετικές πολιτείες. Οι Γκέιτς έχουν τρία παιδιά, την 25χρονη Τζένιφερ, τον 21χρονο Ρόρι και την 18χρονη Φοίβη. 

Σύμφωνα με την Daily Mail που απέκτησε πρόσβαση  σε δικαστικό έγγραφο, η έλλειψη προγαμιαίου συμφώνου σημαίνει ότι το διάσημο ζευγάρι ουσιαστικά δεν έχει κάποιο «οδικό χαρτη» που θα μπορούσε να τους βοηθήσει στον διαμοιρασμό της πελώριας περιουσίας. Παρ' όλα, προτού προχωρήσουν στην ανακοίνωση-βόμβα ο Μπιλ και η Μελίντα φαίνεται πως είχαν ήδη προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό τη μοιρασιά των περιουσιακών τους στοιχείων, αφού στο νομικό έγγραφο γίνεται συνεχώς αναφορά σε κάποιο συμφωνητικό χωρισμού, το οποίο έχουν υπογράψει και οι δυο.

Ο 65χρονος Μπιλ και η 56χρονη Μελίντα Γκέιτς είναι συμπρόεδροι και διαχειριστές του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Bill και Melinda Gates Foundation, ενός από τα πιο ισχυρά φιλανθρωπικά ιδρύματα στον κόσμο. Το ίδρυμα διαθέτει σήμερα πάνω από 51 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με μια φορολογική δήλωση που επικαλέστηκε το CNBC. Είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικό φιλανθρωπικός οργανισμός των τελευταίων 20 χρόνων!

Οι Γκέιτς ανακοίνωσαν πάντως ότι θα συνεχίσουν να «συνεργάζονται για το ίδρυμά τους», που καταπολεμά την φτώχεια και τις ασθένειες.

Ο Bill Gates συν-ίδρυσε τη Microsoft το 1975 και έμεινε στο τιμόνι της έως το 2000. Παραιτήθηκε από το συμβούλιο της εταιρίας πέρυσι και από τότε έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στις φιλανθρωπίες.       

Ο Μπιλ Γκέιτς είναι, σύμφωνα με την τελευταία κατάταξη του Forbes, ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Βρίσκεται πίσω από δύο άλλους Αμερικανούς, τον Τζεφ Μπέζος και τον Έλον Μασκ και τον Γάλλο Μπερνάρ Αρνό, και μπροστά από τον ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζάκεμπεργκ.

Το διαζύγιο των Γκέιτς έρχεται δυο χρόνια ύστερα από έναν άλλο πολύκροτο χωρισμό: εκείνον του ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος και της τότε συζύγου του, Μακένζι.