Μπολσονάρου: «Πρόκληση» η συνάντηση Μακρόν - Λούλα ντα Σίλβα στο Ελιζέ

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου, χαρακτήρισε «πρόκληση» το γεγονός ότι ο γάλλος ομόλογός του, ο Εμανουέλ Μακρόν, υποδέχθηκε στο Ελιζέ τον προκάτοχό του και βασικό πολιτικό του αντίπαλο, τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

«Ο Μακρόν ήταν πάντα εναντίον μας, πάντα έκανε επιθέσεις εναντίον μας για το ζήτημα του (σ.σ. τροπικού δάσους του) Αμαζονίου», και η συνάντησή του με τον πολιτικό του αντίπαλο αποτελούσε «πρόκληση», είπε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Rádio Sociedade, ραδιοφωνικό σταθμό στην Μπαΐα (βορειοανατολικά).

«Ο Μακρόν και ο Λούλα τα πάνε καλά, συνεννοούνται καλά, και μιλάνε την ίδια γλώσσα», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο περιοδείας του σε χώρες της Ευρώπης, ο Λούλα έγινε δεκτός την περασμένη εβδομάδα από τον Εμανουέλ Μακρόν στο Ελιζέ για γεύμα και συζήτηση «για τις τελευταίες εξελίξεις στη διεθνή σκηνή».

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας (2003-2010) «μοιράστηκε το όραμά του για τον ρόλο της Βραζιλίας στον κόσμο, διαπιστώνοντας ότι τα τελευταία τρία χρόνια, η χώρα αποσύρθηκε από το πολυμερές πλαίσιο και μεγάλες διεθνείς συμφωνίες», διευκρίνισε η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο Λούλα θεωρείται μεγάλο φαβορί των προεδρικών εκλογών του 2022, παρότι επισήμως δεν έχει ανακοινώσει ακόμη αν θα διεκδικήσει ή όχι τρίτη θητεία, κάτι πάντως που αναμένεται να κάνει την επόμενη εβδομάδα.

Το 2019, ο κ. Μπολσονάρου είχε πολλές αντεγκλήσεις με τον κ. Μακρόν, μεταξύ άλλων μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, μετά τις επικρίσεις του προέδρου της Γαλλίας για τη ραγδαία αύξηση των πυρκαγιών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Τον Ιανουάριο, ο βραζιλιάνος πρόεδρος αξίωσε ο γάλλος ομόλογός του να πάψει να «λέει ηλιθιότητες» για το θέμα του αντίκτυπου της παραγωγής σόγιας στην αποψίλωση του τροπικού δάσους.

«Προς Θεού, κύριε Μακρόν, μην αγοράζετε βραζιλιάνικη σόγια αφού δεν θέλετε να αποψιλωθεί το δάσος στην Αμαζονία. Αγοράστε σόγια απ’ τη Γαλλία», είπε σαρκαστικά.

Ο γάλλος πρόεδρος συγκαταλέγεται στους κυριότερους αντιπάλους της κύρωσης της συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και τη MERCOSUR για το εμπόριο, κυρίως εξαιτίας του προβλήματος της αποψίλωσης του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

Η καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου επιταχύνθηκε αφότου ανέλαβε την προεδρία της Βραζιλίας τον Ιανουάριο του 2019 ο Ζαΐχ Μπολσονάρου. Ο αρχηγός του κράτους δέχεται σφοδρές επικρίσεις σε διεθνές επίπεδο διότι εξασθένισε την επιτήρηση του οικοσυστήματος του τροπικού δάσους και υπερασπίζεται την εκμετάλλευση τομέων θεωρητικά προστατευόμενων περιοχών, για τη λειτουργία μεταλλείων, για αγροτικές καλλιέργειες, για την υλοτομία.