Quantcast

Μπορέλ: Η Τουρκία απομακρύνεται από την EE - Οι πράξεις της προκαλούν ανάφλεξη εντάσεων

Oι τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας, διευρύνουν το χάσμα με την ΕΕ εκτιμούν οι Υπουργοί Εξωτερκών της ΕΕ, οι οποίοι συνεδρίασαν σήμερα με τηλεδιάσκεψη  υπό τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ.

Συγκεκριμένα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για την επιδείνωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, επανέλαβαν την αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο και τόνισαν ότι οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο έρχονται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα  του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως είπε ο Ζ.Μπορρέλ.

Δήλωσε δε ότι οι πράξεις της Τουρκίας προκαλούν ανάφλεξη εντάσεων και διευρύνουν την απόσταση της Τουρκίας από την ΕΕ, “συγνώμη που το λέω αλλά αυτό εκτιμούν οι Υπουργοί”, όπως είπε. 

Ο Ζ.Μπορέλ, δήλωσε ακόμη ότι παρά την προσφορά μιας θετικής ατζέντας προς την Τουρκία, αυτή δεν έχει ανταποκριθεί και “ο χρόνος κυλά γρήγορα” και πλησιάζουμε ένα σημείο καμπής στις σχέσεις  μας με την Τουρκία.  

Οι 27 ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου θα δώσουν “κρίσιμη καθοδήγηση” για το ζήτημα, ανακοίνωσε. 

Απαντώντας σε ερώτημα του Real.gr  σχετικά με το τι μέτρα λαμβάνονται για να αποφευχθεί η ρήξη με την Τουρκία και να εξηγήσει αν εκτός  από τη θετική ατζέντα και τις κυρώσεις, υπάρχει η επιλογή να δοθεί στην Τουρκία περισσότερος χρόνος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν μπορεί να προκαταλάβει την απόφαση των 27, αλλά να του ζητήθηκε προετοιμάσει τις αποφάσεις τους. Όπως είπε, του ζήτησαν παλέτα επιλογών για θετική ατζέντα και μέτρα στην περίπτωση που η θετική προοπτική δεν προχωρήσει και σημείωσε ότι υποστηρίζει τη δουλειά των δυο προέδρων (Μισέλ και Φον Ντερ Λάιεν) και την προετοιμασία μιας πολυμερούς συνόδου για την Ανατολική Μεσόγειο. 

“Δεν μπορώ να πω πια  θα είναι τα μέτρα που οι 2 πρόεδροι  θα παρουσιάσουν στο Συμβούλιο”, είπε αλλά αναγνώρισε ότι  δεν  υπάρχουν θετικά βήματα, αλλά αντιθέτως τα συμβάντα  στα Βαρώσια είναι  εξαιρετικά αρνητικά και για τον ίδιο και για τους ΥΠΕΞ.

Σε σχέση με τις ΗΠΑ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος δήλωσε ότι  ήταν η πρώτη ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τις εκλογές και για τα Κράτη Μέλη να τοποθετηθούν. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος δήλωσε ότι διεξάγεται προεργασία για το πως η ΕΕ θα προσεγγίσει μια “νέα εποχή” για τις σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ.  Ο ίδιος τόνισε ότι το ζήτημα θα τεθεί εκ νέου στις 7 Δεκεμβρίου, αλλά πολλά ΚΜ τονίζουν ότι ίσως χρειαστεί ακόμα περισσότερος χρόνος για μια κοινή θέση. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι φιλικές σχέσεις  συνεργασίας μπορούν να αποκατασταθούν, αλλά και η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ να ενισχυθεί παράλληλα. 

Ανακοίνωσε δε ότι θα καλέσει τον επόμενο Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να παραβρεθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. 

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέφρασε την ετοιμότητα της ΕΕ να  υιοθετήσει και  το 2ο πακέτο για τις κυρώσεις προς τη Λευκορωσία, καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται και το καθεστώς δεν δείχνει διάθεση να την αλλάξει. Ό Ζοζέπ Μπορρέλ παρουσίασε στα Κράτη Μέλη επιλογές για το επόμενο κύμα κυρώσεων που άπτονται της σχέσης της ΕΕ με την Λευκορωσία. 

Σε σχέση με το Ναγκόρνρο Καραμπάχ οι 27 εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία εκφράζουν την ετοιμότητα τους να συμβάλουν στη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός και την επίλυση του υποβόσκοντος προβλήματος. Συζήτησαν ακόμη για την κατάσταση στη Λιβύηκαι την Αιθιοπία.