Quantcast

Μπορέλ: Oι χθεσινές εκλογές στη Συρία δεν πληρούσαν κανένα από τα κριτήρια μιας πραγματικά δημοκρατικής ψηφοφορίας

"Οι εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη Συρία στις 26 Μαΐου δεν πληρούσαν κανένα από τα κριτήρια μιας πραγματικά δημοκρατικής ψηφοφορίας, δεν συμβάλλουν στην επίλυση της σύγκρουσης", δήλωσε σήμερα εξ ονόματων των 27 κρατών μελών της ΕΕ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

Όπως τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος, οι εκλογές στη Συρία θα πρέπει να διεξαχθούν μόνο στο πλαίσιο μιας πραγματικής πολιτικής διαδικασίας, σύμφωνα με το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".

"Μπορούν να είναι αξιόπιστες μόνο εάν όλοι οι Σύριοι, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικά εκτοπισμένων, των προσφύγων και των μελών της διασποράς, μπορούν να συμμετάσχουν σε ένα ασφαλές και ουδέτερο περιβάλλον χωρίς απειλή εκφοβισμού και σε έναν ελεύθερο και δίκαιο πολιτικό ανταγωνισμό", τονίζει.

"Η ΕΕ θεωρεί ότι οι χθες εκλογές υπονομεύουν τις προσπάθειες εξεύρεσης βιώσιμης λύσης στη συριακή σύγκρουση. Δεν μπορεί να οδηγήσουν σε κανένα μέτρο διεθνούς εξομάλυνσης με το συριακό καθεστώς", ξεκαθαρίζει.

"Η πολιτική διαδικασία πρέπει να είναι πλήρως περιεκτική για να διασφαλίσει ότι όλα τα τμήματα της κοινωνίας της Συρίας συμμετέχουν στη διαμόρφωση της μελλοντικής ενότητας και συμφιλίωσης της χώρας", διευκρινίζει ο Μπορέλ.

Όπως σημειώνει, "η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στη Συρία σύμφωνα με το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα διαφάνειας και λογοδοσίας, με όλους τους Σύρους, συμπεριλαμβανομένων των μελών της διασποράς, να είναι επιλέξιμοι για συμμετέχουν".

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να απαιτεί τον τερματισμό της καταστολής, την απελευθέρωση των κρατουμένων και την ουσιαστική δέσμευση του συριακού καθεστώτος και των συμμάχων του για την πλήρη εφαρμογή του ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει την υποστήριξή της στις προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία Πέντερσεν να προωθήσει όλες τις πτυχές αυτού του ψηφίσματος", καταλήγει ο Ζ.Μπορέλ.