Quantcast

Μπορέλ: Οπισθοδρόμηση για τη Δύση όσα συνέβησαν στο Αφγανιστάν

Τραγωδία για τους Αφγανούς χαρακτήρισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, αυτό που συνέβη στη χώρα τους.

Μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, έκανε λόγο για οπισθοδρόμηση για τη Δύση, επισημαίνοντας πώς ό,τι συνέβη ενδεχομένως θα επιφέρει αλλαγές για τις διεθνείς σχέσεις.

Αναφερόμενος στη μεταβατική κυβέρνηση που ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν, ο Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι δεν είναι ούτε περιεκτική ούτε αντιπροσωπευτική, ενώ περιλαμβάνει πρόσωπα, που βρίσκονται στις λίστες κυρώσεων του ΟΗΕ.

Επιπροσθέτως, υπογράμμισε ότι «για το ίδιο το Αφγανιστάν, μια δραματική ανθρωπιστική κατάσταση βρίσκεται μπροστά. οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται και το οικονομικό σύστημα είναι σε ελεύθερη πτώση».

Η Επιτροπή αποφάσισε να τετραπλασιάσει την ανθρωπιστική βοήθεια στα 200 εκατομμύρια ευρώ, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και προσέθεσε ότι για να υπάρξει επιρροή δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τις συζητήσεις με τους Ταλιμπάν ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο «δεν σημαίνει αναγνώριση».

«Με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, συμφωνήσαμε ότι το επίπεδο και η φύση της δέσμευσής μας θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες της νέας κυβέρνησης για τα ακόλουθα πέντε σημεία αναφοράς:

1. Η δέσμευση ότι το Αφγανιστάν δεν θα λειτουργήσει ως βάση για την εξαγωγή τρομοκρατίας σε άλλες χώρες.

2. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως των γυναικών, το κράτος δικαίου και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

3. Η καθιέρωση μιας περιεκτικής και αντιπροσωπευτικής μεταβατικής κυβέρνησης. Όπως ειπώθηκε, οι αρχικές ενδείξεις δεν είναι θετικές.

4. Δωρεάν πρόσβαση για ανθρωπιστική βοήθεια.

5. Το να επιτραπεί η αναχώρηση ξένων υπηκόων και Αφγανών που βρίσκονται σε κίνδυνο και επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα» τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Συμπλήρωσε ότι βρίσκεται υπό εξέταση μια ευρωπαϊκή παρουσία στην Καμπούλ, συντονισμένη από την Ευρωπαϊκή Εξωτερική Υπηρεσία δράσης με την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλείας.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας με τις γειτονικές στο Αφγανιστάν χώρες, αλλά και «τους περιφερειακούς παράγοντες».

Επίσης, όπως ανέφερε, συμφωνήθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης θα βοηθούσε για να συντονίζει τις προσπάθειες της ΕΕ και των κρατών μελών για ενίσχυση της περιφερειακής δράσης.

«Έχω επίσης σκοπό να συγκαλέσω περιφερειακή πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ γειτόνων του Αφγανιστάν, σε επίπεδο υπουργών» τόνισε ο κ. Μπορέλ.