Quantcast

Ν. Ζηλανδία: Η Άρντερν δηλώνει ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση σε δύο με τρεις εβδομάδες

Η ηγέτιδα του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε σήμερα ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση σε δύο με τρεις εβδομάδες, χωρίς να αναφερθεί σε μια πιθανή συμφωνία με το Κόμμα των Πρασίνων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Μετά την θριαμβευτική της νίκη στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Σάββατο στη Νέα Ζηλανδία, η Άρντερν πρόσθεσε ότι ενημέρωσε την γενική κυβερνήτρια της χώρας, τη Λαίδη Πάτσι Ρέντι, ότι το κόμμα της έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Η Άρντερν σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχει ανάγκη για την επιβολή νέων περιορισμών όσον αφορά την πανδημία της COVID-19, μετά την ανακοίνωση σήμερα ενός νέου κρούσματος μετάδοσης του νέου κορονοϊού στην κοινότητα.

Βάσει της καταμέτρησης του 100% των ψήφων, το Εργατικό Κόμμα συγκέντρωσε ποσοστό 49,1% εξασφαλίζοντας 64 έδρες, ενώ το αντιπολιτευόμενο Εθνικό Κόμμα 26,8% και 35 έδρες. Το Κόμμα των Πρασίνων έλαβε 7,6% και εξασφαλίζει 10 έδρες, ενώ το κόμμα Πρώτα η Νέα Ζηλανδία έμεινε εκτός κοινοβουλίου, καθώς εξασφάλισε ποσοστό 2,7%, σύμφωνα με το Radio New Zealand (RNΖ).