Quantcast

Να κλείσουν τα Ευρωπαϊκά σύνορα λόγω κορωνοϊού αποφάσισαν οι «27» σε τηλεδιάσκεψη

Το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάστημα 30 ημερών, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, αποφάσισαν οι ηγέτες των χωρών μελών που συνεδρίασαν την Τρίτη το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, δεσμεύθηκαν εκ νέου ότι θα κάνουν ότι είναι στο χέρι τους για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και την αποκατάσταση της οικονομίας, υιοθετώντας ταξιδιωτικούς περιορισμούς για την είσοδο στην ΕΕ και εγκρίνοντας τα μέτρα της Κομισιόν και του eurogroup για δημοσιονομικά και κρατικές ενισχύσεις, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Στόχος της ΕΕ παραμένει να καθυστερήσει την εξάπλωση του COVID19 και να μειωθεί η πίεση στα συστήματα υγείας των Κρατών Μελών.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε μάλιστα τον υπολογισμό της για γρήγορη ανάπτυξη εμβολίου, εξηγώντας ότι αφενός έχει δεδομένα από τη σχετική εταιρία που που το προετοιμάζει στη Γερμανία και η ίδια θα επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες πιστοποίησης.

Συγκεκριμένα, όπως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενημέρωσε τον Τύπο, οι 27 υιοθέτησαν το πακέτο συστάσεων της Κομισιόν για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, τους περιορισμός των μη απαραίτητων ταξιδίων προς την ΕΕ για 30 μέρες και τις οδηγίες της Κομισιόν για τους υγειονομικούς ελέγχους εντός της ΕΕ, με ταυτόχρονη εισαγωγή πράσινων λωρίδων για τη διακίνηση αγαθών, χωρίς ελέγχους. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν παραδέχθηκε ότι θα πάρει αρκετό καιρό για να αποκατασταθεί η απρόσκοπτη κυκλοφορία.

Επιπλέον όπως εξήγησε ο Σαρλ Μισέλ, οι 27 υιοθέτησαν την εισαγωγή άδειας εξαγωγών για τον προστατευτικό εξοπλισμό που παράγεται στην ΕΕ και ενέκριναν την αγορά νέου τέτοιου εξοπλισμού από τον μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ.

Σε σχέση με την προώθηση της έρευνας χαιρέτισαν τις πρωτοβουλίες της Κομισιόν και κάλεσαν τα Κ-Μ να επενδύσουν το ίδιο. Οι 27 υιοθέτησαν δε ομόφωνα και την χθεσινή απόφαση του eurogroup για την οικονομία και χαιρέτισαν τις πρωτοβουλίες της Κομισιόν για κρατικές ενισχύσεις και την ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Τέλος συμφώνησαν στον συντονισμό των 27 μέσω των πρεσβειών και των αντιπροσωπειών της ΕΕ στο εξωτερικό για επαναπατρισμό πολιτών, με χρηματοδότηση της ΕΕ.

Ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι και η Σύνοδος της επόμενης εβδομάδας θα διεξαχθεί με νέα τηλεδιάσκεψη και όχι με φυσική παρουσία.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Κομισιόν Φον Ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι στόχος της ΕΕ παραμένει η επιβράδυνση του ιού και η μείωση της πίεσης στα συστήματα υγείας και ενημέρωσε ότι τα Κράτη Μέλη υιοθέτησαν τα πακέτα για τα σύνορα, τις μεταφορές, τις κοινές προμήθειες και την οικονομία.

Εξήγησε ότι η προσωρινή  απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ θα εφαρμοστεί ομόφωνα από τα ίδια τα Κ-Μ και τόνισε ότι τώρα σημαντικό είναι να ξεμπλοκάρουν τα εσωτερικά σύνορα στην ΕΕ, καθώς "υπάρχουν εγκλωβισμένοι που θέλουν να πάνε σπίτια τους" και ουρές με φορτηγά που πρέπει να μεταφερθούν τα αγαθά. Τα Κράτη Μέλη, όπως είπε, καλωσόρισαν  τις οδηγίες της Κομισιόν για τις πράσινες γρήγορες λωρίδες και τους διασυνοριακούς εργαζόμενους.

Η Πρόεδρος σημείωσε ότι "οι Επίτροποι μου είναι σε ανοιχτή γραμμή με τα Κ-Μ" και τόνισε ότι οι 27 ενέκριναν τις  συστάσεις των ειδικών της νέας ομάδας ιολόγων και επιδημιολόγων για τον κοινωνικό περιορισμό, ώστε να μειωθεί η επαφή των ανθρώπων μεταξύ τους και η διάδοση του ιού.

Επιπλέον ενημέρωσε ότι ξεκίνησε σήμερα κοινή αγορά μασκών και γαντιών" και σε έξι μέρες θα απαντήσουν οι εταιρείες ώστε τα Κ-Μ να αρχίσουν να υπογράφουν συμβάσεις. Τόνισε δε ότι η Κομισιόν συνεργάζεται με τη βιομηχανία για την αύξηση της παραγωγής.