Quantcast

«Ναι» της Σουηδίας για αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία - Πιέσεις ΗΠΑ για να στείλει και η Γερμανία - Νέες απειλές Μεντβέντεφ

Η κυβέρνηση της Σουηδίας ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία που θα περιλάβει τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και δήλωσε πως έδωσε επίσης εντολή στις ένοπλες δυνάμεις της να ετοιμάσουν την αποστολή του συστήματος πυροβολικού Archer.

Το πακέτο είναι ύψους 4,3 δισεκ. σουηδικών κορωνών (419 εκατ. δολάρια) και θα περιλάβει επίσης αντιαρματικά όπλα NLAW.

«Η στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία είναι απολύτως κρίσιμης σημασίας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον. «Οι επιθυμίες της Ουκρανίας όσον αφορά αυτά που θέλουν βαραίνει πολύ στην απόφασή μας».

Η Σουηδία θα στείλει περίπου 50 τεθωρακισμένα ερπυστριοφόρα οχήματα μάχης πεζικού Type 90. Η σουηδική κυβέρνηση δεν διευκρίνισε πόσα συστήματα Archer θα στείλει στην Ουκρανία.

Η Σουηδία διαθέτει 48 συστήματα Archer, ένα προσαρμοσμένο σε όχημα αυτοκινούμενο πυροβόλο χόβιτσερ που κατασκευάζεται από την Bofors BAE και για το οποίο η Ουκρανία έχει από καιρό εκφράσει το ενδιαφέρον της να το προσθέσει στο οπλοστάσιό της καθώς προσπαθεί να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ ελπίζει να πείσει τον Γερμανό ομόλογό του Πιστόριους να επιτρέψει την αποστολή αρμάτων μάχης στο Κίεβο

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν θα πιέσει τον νέο Γερμανό ομόλογό του Μπόρις Πιστόριους σήμερα προκειμένου το Βερολίνο να επιτρέψει την παράδοση γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η Γερμανία θα επιτρέψει την παράδοση γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία, για να τη βοηθήσει να απωθήσει τη ρωσική εισβολή, αν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν να στείλουν αμερικανικά άρματα μάχης στην εμπόλεμη χώρα, είχε επισημάνει γερμανική κυβερνητική πηγή στο Reuters.

Ωστόσο Αμερικανοί αξιωματούχοι δημοσίως και ιδιωτικά επιμένουν ότι η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει να στείλει άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία προς το παρόν, επικαλούμενοι προβλήματα συντήρησης και εκπαίδευσης.

«Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας θα ασκήσει πίεση στους Γερμανούς για το θέμα», επεσήμανε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι λογικό να δοθούν στην Ουκρανία Leopard καθώς πολλές χώρες ήδη τα διαθέτουν και είναι πρόθυμες να τα στείλουν άμεσα στο Κίεβο.

Οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει βοήθεια ύψους 24 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία, με άλλο Αμερικανό αξιωματούχο να επισημαίνει ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν πρόκειται να εγκρίνει ένα νέο πακέτο βοήθειας, αξίας μεγαλύτερης των 2 δισεκ. δολαρίων.

Το πακέτο, το οποίο ενδέχεται να ανακοινωθεί ακόμα και αύριο, Παρασκευή, κατά τη σύνοδο των χωρών που στηρίζουν την Ουκρανία στην αμερικανική βάση στο Ράμσταϊν της Γερμανίας, είναι πιθανό να περιλαμβάνει τεθωρακισμένα οχήματα Stryker, αλλά όχι άρματα μάχης M1 Abrams.

Ο Κόλιν Κολ, υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, αρμόδιος για τη στρατηγική, δήλωσε ότι το Πεντάγωνο δεν προτίθεται να στείλει αυτού του είδους άρματα μάχης στην Ουκρανία.

«Το Abrams είναι οπλικό σύστημα ιδιαίτερα περίπλοκο. Είναι ακριβό, απαιτεί δύσκολη εκπαίδευση, έχει κινητήρα τζετ. Πιστεύω πως καταναλώνει 11 λίτρα κηροζίνης το χιλιόμετρο», εξήγησε ο Καλ.

Κάποιες χώρες της ανατολικής Ευρώπης έχουν ζητήσει από τη Γερμανία να επιτρέψει τη μεταφορά Leopard στην Ουκρανία. Οποιαδήποτε αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού γερμανικής κατασκευής πρέπει να εγκριθεί πρώτα από το Βερολίνο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να πείσουν τη Γερμανία να επιτρέψει τη μεταφορά αυτών των αρμάτων μάχης. «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι θα κάνουμε προόδους σε αυτό το θέμα ως το τέλος της εβδομάδας», επεσήμανε αξιωματούχος.

Με πυρηνικό πόλεμο απείλησε ο Μεντβέντεφ αν ηττηθεί η Ρωσία

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι «ήττα πυρηνικής δύναμης σε συμβατικό πόλεμο ίσως πυροδοτήσει πυρηνικό πόλεμο», αναφερόμενος στη στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε ανάρτησή του στο Telegram αναφορικά με τη στήριξη του ΝΑΤΟ προς τον ουκρανικό στρατό, ο Μεντβέντεφ δήλωσε: «Πυρηνικές δυνάμεις ποτέ δεν έχασαν μεγάλες συγκρούσεις από τις οποίες εξαρτάται η τύχη τους».