Quantcast

Νέα προειδοποίηση της Κομισιόν σε σχέση με τους Ισραηλινούς τουρίστες προς την Ελλάδα

Τα κράτη μέλη οφείλουν να σέβονται τις συστάσεις του Συμβουλίου, υπενθυμίζει η Κομισιόν σε σχέση με τους Ισραηλινούς τουρίστες προς την Ελλάδα, τους οποίους όπως ανακοινώθηκε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξαιρεί από την υποχρέωση για τεστ και καραντίνα να είναι εμβολιαμένοι - σε αντίθεση με σύσταση του Συμβουλίου που απαγορεύει ολοκληρωτικά τα τουριστικά ταξίδια από τρίτες χώρες.

Συγκεκριμένα απαντώντας σε σχετικό ερώτημα κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν Άνταλμπερτ Γιανς, δήλωσε τα εξής: "από την πλευρά μας εργαζόμαστε για την επικαιροποίηση της πρότασης για τους περιορισμούς ταξιδίων από το εξωτερικό (τρίτες χώρες), σε ευθεία γραμμή με τις τρέχουσες εξελίξεις.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που επί του παρόντος εξετάζουμε, αλλά δεν πρόκειται για κάτι πραγματικά καινούργιο, καθώς ανακοινώθηκε όταν παρουσιάσαμε την πρόταση για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό. Ωστόσο είναι προφανές ότι η σύσταση που υιοθετήθηκε από τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόζεται από τα κράτη μέλη, καθώς όλα συμφώνησαν".

Υπενθυμίζεται ότι χθες οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, της Ελλάδας περιλαμβανομένης, υιοθέτησαν κοινή δήλωση όπου αναφέρουν ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί πρέπει να διατηρηθούν και συγκεκριμένα:

"η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει σοβαρή, επίσης υπό το φως των προκλήσεων που θέτουν οι μεταλλάξεις. Επομένως, πρέπει να τηρηθούν προς το παρόν περιορισμοί, μεταξύ άλλων όσον αφορά τα μη απαραίτητα ταξίδια, λαμβάνοντας υπόψη την ειδική κατάσταση των διασυνοριακών κοινοτήτων, ενώ η απρόσκοπτη ροή αγαθών και υπηρεσιών εντός της ενιαίας αγοράς πρέπει να συνεχίσει να διασφαλίζεται, συμπεριλαμβανομένων κάνοντας χρήση των Green Lanes".

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι η σύσταση του Συμβουλίου απαγορεύει τα μη απαραίτητα (τουριστικά) ταξίδια από τρίτες χώρες προς χώρες της ΕΕ (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων), ενώ για τα απαραίτητα ταξίδια ορίζει ως προϋποθέσεις το αρνητικό τεστ και όχι τον εμβολιασμό. Η Κομισιόν είχε τοποθετηθεί ξανά για το ίδιο θέμα την περασμένη Τρίτη.

Σημειώνεται ότι η πρόταση της Κομισιόν για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό που περιέχει προβλέψεις για τους εμβολιασμένους, προς το παρόν παραμένει πρόταση και εξετάζεται από ad hoc ομάδα εργασίας του Συμβουλίου.