Quantcast

Νέα «ρουκέτα» εναντίον της Τουρκίας για τα F-16: Ο βαν Χόλεν προσθέτει νέους όρους για την πώληση, περιλαμβάνουν και τους Κούρδους

Ο Γερουσιαστής Κρις Βαν Χολεν (Δημοκρατικός από το Μέριλαντ) κατέθεσε δεύτερη τροπολογία στον Προϋπολογισμό του αμερικανικού Πενταγώνου (NDAA), με την οποία θέτει επιπρόσθετα εμπόδια στην μεταφορά των αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα hellasjournal.com, είναι η δεύτερη τροπολογία μετά από αυτήν του Αμερικανού γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος κατέθεσε τροπολογία στο νόμο για τον Προϋπολογισμό του Πενταγώνου, με την οποία στην ουσία απαγορεύεται η πώληση των αμερικανικών μαχητικών στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, θέτει όρους και προϋποθέσεις για να ψηφίσει υπέρ της πώλησης. Οι όροι και οι προϋποθέσεις είναι με τέτοιο τρόπο διατυπωμένοι που ήδη η Τουρκία τους απέρριψε. Ο πιο σημαντικός αναφέρει ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, όπως αναφέρει το hellasjournal.com.

Η τροπολογία αναφέρει ότι ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) δεν μπορεί να πουλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογία αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας.

Τα παραπάνω θα επιτραπούν ΜΟΝΟ εάν ο πρόεδρος (των ΗΠΑ) πιστοποιήσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις Επιτροπές Αμυνας του Κογκρέσου ότι:

-Mια τέτοια πώληση είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ

-Περιλαμβάνεται λεπτομερής περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα και εναντίον στρατιωτικών επιχειρήσεων κατα συμμάχων των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένου του SDF (Κούρδοι του YPG και Άραβες της Συρίας) για την εκστρατεία κατα του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

-Kαμία εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογία αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 δεν δύναται να πραγματοποιηθεί πριν από την ημερομηνία κατά την οποία η Τουρκία επικυρώσει την ένταξη της Σουηδιας και της Φινλανδιας στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: hellasjournal.com