Νέα τουρκική πρόκληση: Έτοιμος ο «Πορθητής» για γεωτρήσεις

Το πλοίο «Πορθητής» φέρεται να ξεκινά τις γεωτρήσεις στα βόρεια της Κύπρου, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του CNNTürk στα Κατεχόμενα, Ομέρ Μπιλγκέ, σύμφωνα με το sigmalive.

Η γεώτρηση –όπως μεταδίδεται- ετοιμάζεται να γίνει σε σημείο που συμπεριλαμβάνεται στο χάρτη που κατατέθηκε πριν από 6 χρόνια στον ΟΗΕ, άρα είναι σύννομη με το διεθνές δίκαιο.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σίγμα, τρυπάνι, 35 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακάμα φέρεται να κατέβασε το τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ.

Ο «Πορθητής» έφτασε –σύμφωνα με το ρεπορτάζ των τουρκικών ΜΜΕ- ξεκίνησε την προηγούμενη Παρασκευή από την Αλάνια της Τουρκίας και έφτασε πολύ κοντά στην Πάφο, 60 χλμ. από την ξηρά.

Γι’ αυτό και η ε/κ πλευρά αντέδρασε και ξεκίνησε προσπάθειες να σταματήσει την Τουρκία, στέλνοντας μηνύματα σε ΗΠΑ, Ρωσία και Ε.Ε. καθώς και στις εταιρείες πετρελαίου.

Το ρεπορτάζ του CNNTürk καταλήγει μάλιστα ότι έπειτα από αυτή την εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο μεταξύ των δύο πλευρών δεν πρόκειται για μεγάλο διάστημα να ξεκινήσουν.

ΥΠΕΞ Κύπρου για Τουρκία: Όσο και να προκληθούμε δεν θα απαντήσουμε - Απαιτείται υπευθυνότητα

 "Δεν είμαι σε θέση ούτε να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω αν ξεκίνησε ή όχι η γεώτρηση. Μιλάμε δημόσια και πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι. Υπάρχουν ενδείξεις και προς τις δυο κατευθύνσεις" είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξή του στο Sigma, το βράδυ της Πέμπτης, σχετικά με τη γεώτρηση από το τουρκικό γεωτρύπανο.

«Όσο και να προκληθούμε δεν θα απαντήσουμε, απαιτείται υπευθυνότητα. Οι προκλήσεις αντιμετωπίζονται στην βάση συγκεκριμένου σχεδιασμού. Επιχειρούμε να αξιοποιήσουμε νομικά, πολιτικά και νομικά μέτρα εκεί που θεωρούμε ότι έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα, και αυτό είναι το επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε.

«Πάνω απ’ όλα πρέπει να υπάρξει σοβαρότητα στη βάση σχεδιασμού» πρόσθεσε.

«Να είμαστε προσεκτικοί στο τι λέμε δημόσια σε σχέση με τις κινήσεις μας. Δόθηκαν οδηγίες στο ΥΠΕΞνα μην γίνεται διαρροή σε σχέση με τις κινήσεις μας. Δεν μας ενδιαφέρει η επικοινωνιακή πολιτική, όσο και να προκαλούμαστε», ανέφερε.

"Μιλάμε για μια χώρα, της οποίας ο ηγέτης όταν δεν του άρεσαν τα αποτελέσματα εκλογών στην Κων/πολη κάνει ξανά εκλογές. Μιλάμε για μια χώρα που έχει προβλήματα με όλους τους γείτονες. Οι κινήσεις που κάνουμε φέρνουν κάποια αποτελέσματα. Μας επέλεξαν εταιρείες μετά από ενέργειες δικές μας αλλά και άλλων συνεργαζόμενων χωρών. Γίνονται πολλά που δεν γίνονται γνωστά δημόσια".

«Ο κ.Ερντογάν πολύ σύντομα πρέπει να λάβει αποφάσεις. Σίγουρα η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι την ερχόμενη Δευτέρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπάρχει στην ημερήσια διάταξη το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην ΑΟΖ.

«Την Δευτέρα θα ενημερώσω τους ομολόγους μου για τις τελευταίες εξελίξεις και έχω συγκεκριμένο στόχο ο οποίος συνοψίζεται σε διπλωματικά, νομικά και πολιτικά μέσα. Εκεί εργαζόμαστε, σε αυτούς τους πυλώνες. Χτίσαμε την υποδομή γι’ αυτά τα τρία πλαίσια. Δεν τελειώνει εκεί όμως η διαχείριση».