Quantcast

Νέα Ζηλανδία-κορωνοϊός: Η μεγαλύτερη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων μόλυνσης μέσα σε έξι εβδομάδες καταγράφηκε σήμερα

Η Νέα Ζηλανδία ανέφερε σήμερα τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση στα κρούσματα μόλυνσης από την COVID-19 μέσα σε έξι εβδομάδες, με όλα τα κρούσματα να εντοπίζονται στο Όκλαντ, αυξάνοντας την προοπτική μιας ευρύτερης επέκτασης των περιορισμών του λοκντάουν στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας πέραν της επόμενης εβδομάδας.

Περίπου 1,7 εκατομμύριο ανθρώπων στο Όκλαντ τελούν υπό αυστηρές εντολές παραμονής στα σπίτια τους, μέχρι τη Δευτέρα, καθώς οι αξιωματούχοι επιδιώκουν να εξαλείψουν ένα ξέσπασμα μετάδοσης της παραλλαγής Δέλτα που παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα κρουσμάτων εντός της κοινότητας στη χώρα από τα πρώτα στάδια της πανδημίας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γκραντ Μόρισον δήλωσε ότι η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων στο Όκλαντ δεν ήταν αναμενόμενη, «αλλά αυτά αυξάνονται αρκετά γρήγορα» ενώ κατηγόρησε τις παράνομες συγκεντρώσεις προσώπων στα σπίτια για την αύξηση.

«Τώρα δεν είναι η ώρα για εφησυχασμό», δήλωσε ο Ρόμπερτσον στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου για τα ΜΜΕ στο Ουέλινγκτον, παροτρύνοντας τους κατοίκους του Όκλαντ να τηρούν τους κανόνες του επιπέδου τρία, υπό την εφαρμογή των οποίων οι περισσότεροι κάτοικοι απαιτείται να μείνουν στα σπίτια τους, εκτός και αν έχουν λόγους που σχετίζονται με επείγουσες ανάγκες για να βγουν έξω.

Συνολικά 71 νέα κρούσματα μόλυνσης αναφέρθηκαν στη χώρα, με όλα τα κρούσματα να έχουν εντοπιστεί στο Όκλαντ, έναντι 55 κρουσμάτων την προηγούμενη ημέρα.

«Οι σημερινοί αριθμοί των νέων κρουσμάτων προκαλούν λύπη, αλλά δεν είναι μη αναμενόμενοι εξαιτίας του σημείου που βρισκόμαστε με το ξέσπασμα», δήλωσε η διευθύντρια Δημόσιας Υγείας Κάρολιν Μακέλνεϊ.

Περίπου 2,49 εκατομμύρια κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας έχουν πλήρως εμβολιαστεί, δηλαδή ποσοστό 59% του νόμιμου πληθυσμού, με τους αξιωματούχους να υπόσχονται τον τερματισμό των λοκντάουν όταν εμβολιαστεί ποσοστό 90% του πληθυσμού.

Αξιωματούχοι στη Νέα Ζηλανδία σκοπεύουν να διαθέσουν έναν αριθμό ρεκόρ 100.000 δόσεων μέσα σε μία ημέρα, στη διάρκεια μιας εκστρατείας μαζικού εμβολιασμού το Σάββατο.

Ακόμη και με το ξέσπασμα της παραλλαγής Δέλτα, η Νέα Ζηλανδία έχει αναφέρει μόλις 4.472 επιβεβαιωμένα κρούσματα της COVID-19 και 28 θανάτους στη διάρκεια της πανδημίας, αριθμοί αρκετά χαμηλότεροι, σε σύγκριση με άλλες χώρες.