Quantcast

Νέες απειλές από τον Οκτάι: «Όταν αντιδράσουμε η μέρα της Ελλάδας θα γίνει νύχτα»

Κλιμακώνει εν μέσω εμπρηστικής ρητορικής η Άγκυρα, αυτή την φορά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι να παίρνει τη σκυτάλη, μετά τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος χθες δήλωσε προκλητικά πως «εμείς αποφασίζουμε πού θα πάμε και πότε». 

Νέες απειλές εξαπολύει η Τουρκία κατά της Ελλάδας, βάζοντας εκ νέου στο στόχαστρο τα νησιά του Αιγαίου. «Όταν αντιδράσουμε η μέρα της Ελλάδας θα γίνει νύχτα» δήλωσε προκλητικά ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι.

«Η Ελλάδα προσπαθεί καθημερινά να καταχραστεί τον εναέριο χώρο μας και τη Γαλάζια πατρίδα μας. Σε αντίθεση με τις διεθνείς συμφωνίες, εξοπλίζει τα νησιά που βρίσκονται σε μη στρατιωτικό καθεστώς. Κάνει επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, προκαλώντας καθημερινά τον θάνατο πολλών βρεφών και των οικογενειών τους. Όταν λέμε "βάλτε μυαλό" και "μην ξεχνάτε τη Σμύρνη" σε μια Ελλάδα που δρα απερίσκεπτα, είμαστε εμείς το κόμμα που ανεβάζει την ένταση;» τόνισε ο Οκτάι σε ομιλία του προς μέλη του κόμματός του.

«Ο αξιότιμος πρόεδρός μας προειδοποίησε ξεκάθαρα και απερίφραστα. Είπε: "Σταματήστε να εξοπλίζετε τα νησιά, αλλιώς μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα". Βλέπουμε ότι ο Μητσοτάκης λέει μην έρχεστε νύχτα, ελάτε μέρα. Δεν ξέρει ότι όταν η Τουρκία δείξει την αντίδρασή της στο Αιγαίο, η μέρα της Ελλάδας θα γίνει ούτως ή άλλως νύχτα. Αν η Τουρκία κάνει αυτό που πρέπει με βάση τις διεθνείς συμφωνίες... θα χιονίσει στα ελληνικά νησιά. Αυτοί που σέρνουν την Ελλάδα σε αυτές τις περιπέτειες, αυτοί που φαίνονται φιλικοί, εξαφανίζονται αμέσως. Γι' αυτό λέμε μην ξεχνάτε τη Σμύρνη, λέμε μην ξεχνάτε την Κύπρο» είπε εν μέσω νέου τουρκικού παραληρήματος. 

Ανησυχία Δένδια για την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής

Την ανησυχία για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά και την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής εξέφρασε νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι οι επιλογές της τουρκικής ηγεσίας δεν αφήνουν κανένα πεδίο συνεννόησης και οδηγεί σε επικίνδυνους ατραπούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών σε συνομιλία με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες στο περιθώριο συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής των πρωτοκόλλων για την προσχώρηση της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανέφερε πάντως, πως σε διεθνές επίπεδο υπάρχουν συνεχές αντιδράσεις για τη στάση της γείτονος.

Επεσήμανε δε ότι θέμα νησιών δεν είχε τεθεί ποτέ και ότι από το τουρκολιβυκό μνημόνιο και μετά οι επιλογές της Τουρκίας γκρεμίζουν τις όποιες γέφυρες συνεννόησης. Παράλληλα, τόνισε ότι από το τουρκολιβυκό μνημόνιο και μετά οι επιλογές της Τουρκίας έχουν εγκλωβίσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρά το γεγονός ότι από το 2019 και μετά η Ελλάδα έχει δώσει απεριόριστες ευκαιρίες. Και εγκλωβίζει κατά τον ίδιο σε συνεχή πορεία σύγκρουσης με την Αίγυπτο (γιατί υπάρχει το πρωτόκολλο ασφαλείας που επιβάλλει τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη). Αναρωτήθηκε δε, γιατί κάποιος στην Τουρκία που βλέπει μακριά να επιλέξει αυτή τη στρατηγική, η οποία οδηγεί σε αδιέξοδα και επικίνδυνες ατραπούς.

Ακόμα, ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για ανθελληνικό παραλήρημα που διακατέχει το τουρκικό πολιτικό σύστημα κι όχι μόνο την ηγεσία της γείτονος, καθώς -όπως είπε- η τουρκική αντιπολίτευση λέει πράγματα χειρότερα από την τουρκική ηγεσία.