Quantcast

Νέες εικόνες ντροπής στην Αγιά Σοφιά: Χαράζουν τα ονόματά τους στον ναό- Βίντεο

Νέες εικόνες ντροπής έρχονται στο φως της δημοσιότητας από την κακομεταχείριση που υφίσταται ο ναός της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη.

Η τουρική εφημερίδα Μπιργκιούν, δημοσίευσε οικόνες στις οποίες φαίνονται χαραγμένα ονόματα και καρδιές πάνω στον ναό και συγκεκριμένα στη στήλη στήριξης του κτίσματος, τα οποία έχουν χαράξει επισκέπτες της Αγιάς Σοφιάς.

Στο σχετικό άρθρο που δημοσίευσε η εφημερίδα έκανε λόγο για «δολοφονία» της πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Συνεχίζονται ασταμάτητα τα σκάνδαλα στην Αγία Σοφία, η οποία μετατράπηκε από μουσείο σε τζαμί. Ο ισχυρισμός ότι κομμάτια αφαιρέθηκαν από την ιστορική θύρα και “φαγώθηκαν” στην 1.500 ετών Αγία Σοφία παραμένει στην ημερήσια διάταξη. Τώρα υποστηρίζεται ότι οι επισκέπτες ξύνουν τους τοίχους και βάζουν τα τρίμματα σε σακούλες», αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιστορίας της Τέχνης Σερίφ Γιασάρ, ο οποίος μοιράστηκε βίντεο στο λογαριασμό του με τις νέες καταστροφές που παρατηρήθηκαν στην Αγιά Σοφιά λέει πως «δεν υπάρχει χειρότερο ρεζίλι από αυτό το θέαμα». 

«Πριν από ενάμιση μήνα περίπου η καταστροφή της πύλης βρέθηκε στην ημερήσια διάταξη. Περιμέναμε να ληφθούν μέτρα, αλλά δεν έγινε καμία ενέργεια. Αρχίσαμε να περιοδεύουμε το χώρο και αρχίσαμε να βλέπουμε νέες καταστροφές» ανέφερε επίσης ο Γιασάρ στην Μπιργκιούν.

Δείτε το βίντεο στο οποίο φαίνονται τα χαραγμένα ονόματα και σχήματα στη στήλη στήριξης:

.