Quantcast

Nordic Monitor: Το εκλογικό συμβούλιο της Τουρκίας αρνείται να ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα - Καταγγελίες για νοθεία

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YSK) δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 14 Μαΐου και απαγόρευσε την πρόσβαση στα εκλογικά δεδομένα του 2018 στον ιστότοπό του.

Όπως αναφέρει το Nordic Monitor η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι το YSK προσπαθεί να αποτρέψει την εμφάνιση πιθανής νοθείας στις εκλογές πριν από τον δεύτερο γύρο της 28ης Μαΐου.

Δεδομένου ότι δεν ανακοινώθηκαν τα επίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, που έπρεπε να ανακοινωθούν την περασμένη Παρασκευή σύμφωνα με το εκλογικό ημερολόγιο που είχε δηλώσει το YSK, το τουρκικό κοινοβούλιο δεν άνοιξε και η τελετή ορκωμοσίας δεν μπόρεσε να γίνει, παρά το γεγονός ότι οι εκλεγμένοι βουλευτές έχουν λάβει τα πιστοποιητικά εκλογής τους.

Σύμφωνα με το εκτελεστικό προεδρικό σύστημα που εγκρίθηκε το 2017, ένα άτομο δεν μπορεί να είναι βουλευτής και υπουργός ταυτόχρονα. Αλλά επί του παρόντος, όλοι οι υπουργοί εκτός από δύο εξελέγησαν βουλευτές στις 14 Μαΐου και συνεχίζουν να υπηρετούν ως υπουργοί.

Υποψίες για νοθεία

Δεδομένου ότι το YSK δεν έχει ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών του 2023 και τα αποτελέσματα των εκλογών του 2018 δεν είναι πλέον προσβάσιμα, είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί σύγκριση δεδομένων για την ασφάλεια των κάλπες.

Για παράδειγμα, οι εκλογικοί αναλυτές θεωρούν ύποπτο ότι το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), το οποίο υποστηρίζει την κυβέρνηση, αύξησε τις ψήφους του σε περιοχές με κουρδικό πληθυσμό στη νοτιοανατολική Τουρκία, υποστηρίζοντας επίσης ότι στους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν δόθηκε ο απαιτούμενος χρόνος για έλεγχο των αποτελεσμάτων της κάλπης πριν από τον δεύτερο γύρο.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν επίσης ότι το ποσοστό ψήφων του υπερεθνικιστή προεδρικού υποψηφίου Σινάν Ογκάν είναι αμφίβολο. Είναι της γνώμης ότι η σχεδόν ομοιογενής κατανομή των ψήφων του Ογκάν σε ολόκληρη τη χώρα είναι ασυμβίβαστη με την κοινωνιολογική και εθνική πραγματικότητα της Τουρκίας. Ο Ογκάν ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα στηρίξει τον Ερντογάν στον δεύτερο γύρο της Κυριακής.

Αφύσικη αύξηση του αριθμού ψηφοφόρων

Πολλοί ψηφοφόροι που έχουν εκφράσει αμφιβολίες για τα αποτελέσματα των εκλογών θεωρούν επίσης ύποπτο ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων στην περιοχή που καταστράφηκε από δύο ισχυρούς σεισμούς τον Φεβρουάριο έχει αυξηθεί παρά τις τεράστιες απώλειες ζωών και το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι μετακόμισαν σε άλλες πόλεις, αναφέροντας ότι θα ήταν αδύνατο η αύξηση να αποδοθεί σε αύξηση του ρυθμού αύξησης του πληθυσμού.

Ο Ερντογάν αύξησε τα ποσοστά του στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό παρά την αποτυχία του να παραδώσει βοήθεια και να στείλει σωστικά συνεργεία αμέσως μετά την καταστροφή.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι εντόπισε ασυνέπειες σε 2.269 κάλπες στις προεδρικές εκλογές και σε 4.825 κάλπες στις βουλευτικές εκλογές.

Εντωμεταξύ, ο εξέχων δημοσιογράφος Can Atakl? ισχυρίστηκε ότι ειδικοί λογισμικού και εκλογών διαπίστωσαν ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ψήφισαν πολλές φορές με πλασματικές ταυτότητες σύμφωνα με μια αναφορά που υποβλήθηκε στον Εκρέμ Ιμάμογλου, δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης και υποψήφιο αντιπρόεδρο της αντιπολίτευσης και ότι αυτή την απάτη διαχειρίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος διευθύνει επίσης τη Γενική Διεύθυνση Υποθέσεων Πληθυσμού και Ιθαγένειας του υπουργείου, την αρχή που εκδίδει τις εθνικές ταυτότητες.

Την Τρίτη η ειδικός σε θέματα πληροφορικής Φουσούν Νεμπίλ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έρευνάς της, την οποία διεξάγει από τον Οκτώβριο με μια ομάδα ακαδημαϊκών και ειδικών πληθυσμού.

Σύμφωνα με την Νεμπίλ, υπάρχει ασυνέπεια μεταξύ των ποσοστών πληθυσμού που ανακοίνωσε η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (TurkStat) και του αριθμού των ψηφοφόρων που ανακοίνωσε το YSK. Επίσης λέει ότι υπήρξε μια ανεξήγητη αύξηση στον αριθμό των ψηφοφόρων τα 16 χρόνια από το 2007 έως το 2023. Ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 15 εκατομμύρια και ο αριθμός των ψηφοφόρων αυξήθηκε κατά 21,4 εκατομμύρια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτό δείχνει ένα πλεόνασμα περίπου 10,5 τοις εκατό στον συνολικό αριθμό των ψηφοφόρων, που είναι περίπου 61 εκατομμύρια.

Όπως αναφέρει η Νεμπίλ, αυτή η αύξηση του αριθμού των ψηφοφόρων δεν μπορεί να εξηγηθεί από τους νέους που απέκτησαν το δικαίωμα ψήφου και τους αλλοδαπούς που έγιναν νέοι πολίτες. Το YSK δεν απάντησε στις ερωτήσεις της Νεμπίλ.

Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ

Η κοινή αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ODIHR), της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ (OSCE PA) και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) δήλωσε ότι ο νυν πρόεδρος και τα κυβερνώντα κόμματα απολάμβαναν ένα αδικαιολόγητο πλεονέκτημα κατά τις εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία, σε δήλωση προκαταρκτικών πορισμάτων και συμπερασμάτων που δημοσιεύθηκε στις 15 Μαΐου.

Η δήλωση περιλάμβανε επίσης το γεγονός ότι οι συνεχείς περιορισμοί στις θεμελιώδεις ελευθερίες του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης εμπόδισαν τη συμμετοχή ορισμένων πολιτικών και κομμάτων της αντιπολίτευσης, της κοινωνίας των πολιτών και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης στην εκλογική διαδικασία.

Η δήλωση του ΟΑΣΕ ανέφερε επίσης ότι η διαδικασία για τον χειρισμό των καταγγελιών σε όλα τα επίπεδα της εκλογικής διοίκησης στερείται διαφάνειας και ότι οι αποφάσεις της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής που δημοσιεύτηκαν γενικά δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένες.