Quantcast

Νότια Αφρική-κορωνοϊός: Νέα αυστηρά μέτρα ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ραμαφόζα καθώς αυξάνονται και πάλι τα κρούσματα

Η Νότια Αφρική θα επιβάλει νέα μέτρα για τις επόμενες 14 ημέρες, καθώς οι περιορισμοί που ισχύουν σήμερα φαίνεται ότι δεν αρκούν για να περιοριστεί η αύξηση των νέων μολύνσεων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα.

Στο διάγγελμά του προς το έθνος ο Ραμαφόζα είπε ότι απαγορεύονται όλες οι συγκεντρώσεις αλλά και η πώληση αλκοολούχων. Επίσης, θα εφαρμοστεί απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 4 το πρωί, σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα κρούσματα. Το νέο κύμα στη Νότια Αφρική οφείλεται στο νέο, πιο μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα του κορωνοϊού.

«Οι υγειονομικές υπηρεσίες εργάζονται στα όρια των δυνατοτήτων τους (…) Δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες διαθέσιμες κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας», σημείωσε ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος ανακοινώνοντας ότι η χώρα μπαίνει πλέον στη «βαθμίδα 4» του υγειονομικού συναγερμού. Το επόμενο στάδιο είναι η πλήρης καραντίνα.

«Όλες οι συναθροίσεις κόσμου, είτε σε ανοιχτούς είτε σε κλειστούς χώρους, απαγορεύονται», συνέχισε. Από την απαγόρευση εξαιρούνται οι κηδείες, με ανώτατο όριο παρισταμένων τους 50.

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα καταστροφικό κύμα που όλα δείχνουν ότι θα είναι χειρότερο από τα προηγούμενα», προειδοποίησε ο Ραμαφόζα. Τα σχολεία θα αρχίσουν να κλείνουν από την Τετάρτη, αλλά οι παραλίες και τα πάρκα θα παραμείνουν ανοιχτά. Τα εστιατόρια θα δίνουν μόνο φαγητά σε πακέτο ή θα κάνουν ντελίβερι.

Το Σάββατο στη Νότια Αφρική καταγράφηκαν σχεδόν 18.000 νέες μολύνσεις, αριθμός ρεκόρ από την αρχή του έτους. Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι και από αυτούς οι 59.900 πέθαναν. Χθες, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι για την αύξηση των μολύνσεων ευθύνεται η παραλλαγή Δέλτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και πλέον είναι η επικρατούσα στη Νότια Αφρική.

Επίκεντρο της πανδημίας, όπου καταγράφεται περίπου το 60% των μολύνσεων, είναι η περιφέρεια Γκαουτένγκ, ο οικονομικός πνεύμονας της χώρας, όπου βρίσκονται η διοικητική πρωτεύουσα Πρετόρια και το Γιοχάνεσμπουργκ. Τα νοσοκομεία του Γκαουτένγκ αντιμετωπίζουν δυσκολίες και οι αρχές έχουν αρχίσει να μεταφέρουν ασθενείς σε ζώνες που πλήττονται λιγότερο.

Η εμβολιαστική εκστρατεία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο αλλά μέχρι στιγμής μόνο 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Πρόσφατα η Νότια Αφρική παρέλαβε 1,4 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer μέσω του μηχανισμού COVAX και άλλα 1,2 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson vaccine.