Quantcast

Νότια Αφρική: Το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε την επιστροφή του πρώην προέδρου Ζούμα στη φυλακή

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Αφρικής διέταξε την επιστροφή του πρώην προέδρου Τζέικομπ Ζούμα στη φυλακή ανατρέποντας την απόφαση να ανασταλεί η ποινή του για ιατρικούς λόγους.

Η έκτιση της ποινής του 79χρονου ανεστάλη για ιατρικούς λόγους τον Σεπτέμβριο. Ο Ζούμα έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών για περιφρόνηση του δικαστηρίου, αφού αγνόησε τις οδηγίες να συμμετάσχει σε έρευνα για διαφθορά. Τον ίδιο μήνα το Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Αφρικής απέρριψε το αίτημά του για ακύρωση της ποινής.

Οι δικαστικές διώξεις κατά του Ζούμα για φερόμενη διαφθορά στη διάρκεια της εννιάχρονης προεδρίας του θεωρούνται ευρέως ως ένα τεστ για την ικανότητα της Νότιας Αφρικής μετά το απαρτχάιντ να επιβάλει το κράτος δικαίου, ιδιαίτερα εναντίον προσώπων με ισχυρές διασυνδέσεις.

Ο Ζούμα παραδόθηκε στις 7 Ιουλίου προκειμένου να αρχίσει να εκτίει την ποινή του, γεγονός που προκάλεσε το ξέσπασμα της χειρότερης βίας στη Νότια Αφρική επί χρόνια, καθώς οργισμένοι υποστηρικτές του Ζούμα κατέβηκαν στον δρόμο.

Οι διαδηλώσεις διευρύνθηκαν σε λεηλασίες και ξεχείλισμα δημόσιας οργής για τις δυσκολίες και τις ανισότητες που επιμένουν 27 χρόνια μετά το τέλος του απαρτχάιντ. Τουλάχιστον 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες επιχειρήσεις λεηλατήθηκαν.

Το υπουργείο Σωφρονιστικών Υπηρεσιών δήλωσε πως εξετάζει την απόφαση και θα κάνει περαιτέρω ανακοινώσεις εν ευθέτω χρόνω.