Quantcast

Ο επικεφαλής της Γκεστάπο στη Βιέννη, Χούμπερ, υπηρετούσε μετά τον Β'ΠΠ στη γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών

Στις νέες αποκαλύψεις για το ρόλο και τη μεταπολεμική πολυετή «σταδιοδρομία» στη γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών, του υπεύθυνου για τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων Εβραίων, Φραντς Γιόζεφ Χούμπερ, του επικεφαλής της γερμανοναζιστικής «Γκεστάπο» στη Βιέννη, μεταξύ 1938 και 1945, στρατηγού των διαβόητων ταγμάτων εξόντωσης «Ες Ες» και στενού συνεργάτη του αρχιεγκληματία πολέμου Άντολφ Άιχμαν, αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας «Der Standard».

Μετά την προσάρτηση της Αυστρίας τον Μάρτιο του 1938 στο γερμανοναζιστικό Τρίτο Ράιχ, ο Φραντς Γιόζεφ Χούμπερ είχε αποσταλεί με τον Άιχμαν στη Βιέννη, όπου ανέλαβε διευθυντής της διαβόητης μυστικής κρατικής αστυνομίας «Γκεστάπο».

Ως επικεφαλής του «Κεντρικού Γραφείου Εβραϊκής Μετανάστευσης» που ιδρύθηκε από τον Άιχμαν, ο Φραντς Γιόζεφ Χούμπερ είχε την ευθύνη για τη «μαζική μεταγωγή του εβραϊκού πληθυσμού της Βιέννης» στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως αναφέρει ο γνωστός Αυστριακός ιστορικός Τόμας Μανγκ.

Τον Αυστριακό ιστορικό επικαλείται το Πρώτο Πρόγραμμα της δημόσιας Γερμανικής Ραδιοτηλεόρασης ARD, που, μαζί με την αμερικανική εφημερίδα «Τάιμς της Νέας Υόρκης» προχώρησαν στην σχετική έρευνα και τις νέες αποκαλύψεις για τη μεταπολεμική «σταδιοδρομία» του Φραντς Γιόζεφ Χούμπερ.

Σύμφωνα με την «Der Standard», αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Φραντς Γιόζεφ Χούμπερ εργάστηκε για τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τάιμς της Νέας Υόρκης», η οποία, επικαλούμενη έγγραφα της CIA παραπέμπει στο τότε ενδιαφέρον της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών κυρίως για το δίκτυο του Χούμπερ στη διάρκεια του πολέμου, προκειμένου να στρατολογηθούν πράκτορες εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης.

Αυτός ήταν και ο λόγος που οι αμερικανικές αρχές παρεμπόδισαν τότε την έκδοση του Χούμπερ στην Αυστρία, όπου θα δικαζόταν ως εγκληματίας πολέμου για την εξόντωση δεκάδων χιλιάδων Εβραίων.

Ταυτόχρονα, από την πρόσφατη αξιολόγηση άγνωστων εγγράφων από τα αρχεία της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND) αποδεικνύεται ότι ο Φραντς Γιόζεφ Χούμπερ εργάστηκε για την BND και τον προκάτοχό της οργανισμό από το 1955 έως την συνταξιοδότησή του το 1967.

Σύμφωνα με την τωρινή έρευνα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών είχε προσλάβει τον Χούμπερ τον Δεκέμβριο του 1955, αν και γνώριζε το ναζιστικό του παρελθόν.

Μάλιστα, η γερμανική Υπηρεσία διέδιδε προφανώς ψευδώς, ότι ο Χούμπερ εργαζόταν ως «μικρός υπάλληλος» στην ιδιαίτερη πατρίδα του στο Μόναχο, ενώ ο ίδιος εργαζόταν πραγματικά για την BND.

Μέχρι το θάνατό του, το 1975, ο Φραντς Γιόζεφ Χούμπερ μπόρεσε να ζήσει ανενόχλητος με το πραγματικό του όνομα στο Μόναχο, και έτσι ήταν ένας από τους συνεργούς του Άιχμαν που τελικά «έφυγε» χωρίς ποτέ να πληρώσει για τα εγκλήματά του.

Ο ίδιος ο Άντολφ Άιχμαν, ένας από τους κεντρικούς αρχιτέκτονες του Ολοκαυτώματος εντοπίστηκε από Ισραηλινούς πράκτορες στην Αργεντινή, στην οποία είχε καταφύγει μετά τον Πόλεμο, και μεταφέρθηκε στο Ισραήλ, όπου προσάχθηκε ως εγκληματίας πολέμου σε δίκη, η οποία είχε αρχίσει πριν από 60 χρόνια, στις 11 Απριλίου του 1961, στην Ιερουσαλήμ.

Ο αρχιεγκληματίας πολέμου Άιχμαν, το «δεξί χέρι» του Αδόλφου Χίτλερ, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε με απαγχονισμό στις φυλακές Ράμλα στο Τελ Αβίβ, την 1η Ιουνίου 1962.