Quantcast

Ο Ερντογάν απειλεί: Η Ελλάδα θα πληρώσει διεθνώς το τίμημα για τις ενέργειές της

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε την Ελλάδα τονίζοντας ότι η χώρα μας θα πληρώσει το τίμημα για την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης, μετά τη συμφωνία με την Τουρκία για τα θαλάσσια σύνορα.

Στη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη που παραχωρεί στο TRT Λιβύη, λέγοντας πως υπάρχουν κάποιοι που δεν αισθάνονται άνετα με το συγκεκριμένο μνημόνιο.

«Με τη συμφωνία με τη Λιβύη, η Αγκυρα έδειξε στον κόσμο την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει τα δικαιώματά της, υπό το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Ερντογάν, που ανέφερε σε κάποιο σημείο ότι η Τουρκία δεν θέλει να δημιουργήσει εχθρούς, αλλά να κερδίσει φίλους. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δώσει η Αγκυρα στρατιωτική βοήθεια στη «νόμιμη κυβέρνηση» της Λιβύης.

Παράλληλα ο Ερντογάν επιτέθηκε στην Ελλάδα και για την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από τη χώρα μας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Είναι ένα διεθνές σκάνδαλο, η Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα γι’ αυτές τις ενέργειες της διεθνώς».

Ερντογάν: Τα χέρια της Ελλάδας είναι δεμένα, αυτό τους τρελαίνει

«Οι Ελληνοκύπριοι, η Αίγυπτος, η Ελλάδα και το Ισραήλ δεν μπορούν να δημιουργήσουν γραμμή μεταφοράς φυσικού αερίου χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας, με βάση τη συμφωνία με τη Λιβύη», υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που τόνισε ότι η Τουρκία θα «θα μπορεί να κάνει έρευνες στην ΑΟΖ».

«Άλλοι διεθνείς παράγοντες δεν μπορούν να κάνουν γεωτρήσεις στις περιοχές που έχει χαρακτηρίσει η Τουρκία, στη συμφωνία με τη Λιβύη», δήλωσε ακόμη ο Ερντογάν.

«Τα χέρια της Ελλάδας ήταν δεμένα. Αυτό είναι που τους τρελαίνει» είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Άγκυρα έχει εκφράσει ότι είναι έτοιμη να ανοίξει τον δρόμο για διάλογο με την Ελλάδα. «Πάντα τον έκλειναν», είπε για να προσθέσει πως «κι εμείς θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας».

Παράλληλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε ότι η Τουρκία θα αγοράσει κι άλλο πλοίο γεωτρύπανο και τόνισε ότι «θα κάνουμε ενέργειες όχι μόνο στη Μεσόγειο, αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα, ακόμη και σε διεθνή ύδατα». 

Για τη Συρία: Το σχέδιο μας στη ζώνη ασφαλείας είναι η εγκατάσταση ενός εκατομμυρίου Σύρων προσφύγων

Όσον αφορά τη Συρία τόνισε ότι στοχεύει να εγκαταστήσει ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες πολέμου στην περιοχή όπου εξαπέλυσε στρατιωτική εισβολή τον Οκτώβριο και ανέφερε ότι η Άγκυρα θα χρηματοδοτήσει την επανεγκατάσταση αυτή των προσφύγων μόνη της, εάν οι σύμμαχοι δεν παράσχουν στήριξη.

Μετά την στρατιωτική επίθεση στις 9 Οκτωβρίου εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής του YPG, στη βορειοανατολική Συρία και την κατάληψη μιας λωρίδας γης στη συριακή επικράτεια μήκους 120χλμ και πλάτους περίπου 30χλμ, σε μια περιοχή που εκτείνεται μεταξύ των πόλεων Ρας αλ Αϊν και Τελ Αμπιάντ, η Τουρκία υπέγραψε χωριστές συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία για να σταματήσει την επίθεση.

Η Άγκυρα έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι θα μπορούσε να εγκαταστήσει έως και 2 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες σε μια «ζώνη ασφαλείας» μήκους 444χλμ, που στοχεύει να δημιουργήσει στη βορειοανατολική Συρία και έχει επανειλημμένα παροτρύνει τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ να χορηγήσουν οικονομική βοήθεια για τα εν λόγω σχέδια της.

Η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία. Τούρκοι αξιωματούχοι δεν έχουν διευκρινίσει πότε θα αρχίσει η επανεγκατάσταση των προσφύγων.

«Το τουρκικό έθνος μπορεί να πραγματοποιήσει ένα υποδειγματικό βήμα μεταξύ Ρας αλ Αϊν και Τελ Αμπιάντ», δήλωσε ο Ερντογάν στη συνέντευξή του στο TRT, κρατώντας έναν χάρτη της περιοχής, που είχε σχεδιασμένα σημάδια.

«Η εγκατάσταση ενός εκατομμυρίου ανθρώπων μεταξύ Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αϊν, αυτός είναι ο στόχος μας στην ζώνη ασφαλείας, αυτό είναι το σχέδιό μας», είπε χαρακτηριστικά.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τους ομολόγους του, την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο για να συζητήσει τις εξελίξεις στη Συρία και το σχέδιο του για τη δημιουργία της «ζώνης ασφαλείας».

Μετά τη σύνοδο κορυφής, ο Ερντογάν ανέφερε ότι μία χώρα, την οποία δεν κατονόμασε, δεσμεύθηκε να υποστηρίξει το σχέδιο, αλλά η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία δεν το έπραξαν. Είχε προηγουμένως πει ότι το Κατάρ μπορεί να το υποστηρίξει.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι νατοϊκοί σύμμαχοι της Τουρκίας έχουν απορρίψει τα αιτήματα της Άγκυρας για οικονομική βοήθεια και καταδίκασαν την τουρκική στρατιωτική επίθεση, η οποία ανέφεραν ότι ενδέχεται να εμποδίσει τον πόλεμο ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Η Τουρκία απέρριψε τις ανησυχίες.