Quantcast

Ο Ερντογάν αποκάλυψε τον διάλογo με τον Μακρόν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ - Τι είπαν για Κύπρο και Λιβύη

Το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, αποκάλυψε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο κατά τη διάρκεια της επιστροφής του.

Σύμφωνα με τη Sabah, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η συμφωνία της Λιβύης που υπογράφηκε με την «επίσημη κυβέρνηση» υποβλήθηκε στο Κοινοβούλιο και η διαδικασία συνεχίζεται, μετά την οποία η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ. «Αλλά η άλλη πλευρά είναι ενοχλημένη. Φυσικά, εκείνοι που επικαλούνται δικαιώματα σε πράγματα, για τα οποία δεν έχουν κανένα, διαταράσσονται από μια τέτοια κατάσταση. Ιδιαίτερα η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου (όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία) και το Ισραήλ είναι ταραγμένες, ενώ προκαλούν και την Ευρώπη», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Γαλλία και η Γερμανία έθιξαν το θέμα κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Τετραμερών της Τρίτης στο Λονδίνο.

Εξηγώντας ότι η Γαλλία δεν άλλαξε τη στάση της ακόμα και μετά τις απαραίτητες εξηγήσεις, ο Ερντογάν είπε: «Του είπα του (Μακρόν): "Γιατί επιμένεις σε αυτό το θέμα; Έχετε κάποια δικαιώματα εδώ (Κύπρο); Η Τουρκία, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι εγγυητές εδώ. Χρησιμοποιούμε τα δικαιώματα των εγγυητών μας. Έχουμε συγγενείς εκεί – στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ )"».