Quantcast

Ο Ερντογάν προκαλεί τις ΗΠΑ παρά την απειλή κυρώσεων: Θα ανταποδώσουμε!

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας διεμήνυσε αργά το βράδυ της Παρασκευή ότι η Άγκυρα θα ανταποδώσει οποιοδήποτε μέτρο ληφθεί σε βάρος της εξαιτίας των προσπαθειών της να αντιμετωπίσει «την τρομοκρατία», προφανώς αντιδρώντας στις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι ενδέχεται να επιβάλλει σκληρές κυρώσεις στην τουρκική οικονομία, λόγω της συνεχιζόμενης εισβολής στη βορειοανατολική Συρία.

«Η Τουρκία μάχεται εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων οι οποίες εγείρουν απειλή για την εθνική της ασφάλεια», αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. «Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα ανταποδώσουμε (...) οποιοδήποτε μέτρο ληφθεί σε βάρος μας», προστίθεται στο κείμενο της τουρκικής διπλωματίας.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν προειδοποίησε νωρίτερα χθες ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε την κατάρτιση «πολύ σημαντικών» νέων κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας μετά την έναρξη της ευρείας κλίμακας επιχείρησης του τουρκικού στρατού εναντίον κουρδικών πολιτοφυλακών, προσθέτοντας ότι έχουν ειδοποιηθεί τραπεζικά ιδρύματα.

«Πράσινο φως» Τραμπ για προετοιμασία εξουδετέρωσης της τουρκικής οικονομίας

Το «πράσινο φως» για την εξουδετέρωση της τουρκικής οικονομίας έδωσε ο Τραμπ, δίνοντας την άδεια να ετοιμαστούν βαριές κυρώσεις που θα εφαρμοστούν εάν χρειαστεί. Την ίδια ώρα ο Ερντογάν δείχνει τα δόντια του δηλώνοντας πως δεν σταματά την επιχείρηση παρά τις απειλές.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξουσιοδότησε αμερικανούς αξιωματούχους να καταρτίσουν ένα σχέδιο "πολύ σημαντικών νέων κυρώσεων" σε βάρος της Τουρκίας, μετά την επίθεση που έχει εξαπολύσει η 'Αγκυρα στη βόρεια Συρία εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής, δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Μνούτσιν πρόσθεσε ότι επί του παρόντος οι κυρώσεις δεν ενεργοποιούνται. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα που θα επιτρέπει τη δυνητική εφαρμογή "πολύ σημαντικών νέων κυρώσεων" σε βάρος της Τουρκίας. "Ο Ντόναλντ Τραμπ προτίθεται να υπογράψει διάταγμα για να μεταπείσει την Τουρκία από οποιαδήποτε συνέχιση της στρατιωτικής της επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία", τόνισε χαρακτηριστικά ο Μνούτσιν.

"Πρόκειται για πολύ αυστηρές κυρώσεις. Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουμε αλλά μπορούμε να εξουδετερώσουμε την τουρκική οικονομία, αν κριθεί αναγκαίο. Προειδοποιούμε τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και ότι μπορεί να υπάρξουν κυρώσεις", είπε ο Μνούτσιν από τον Λευκό Οίκο. "Ο πρόεδρος θα τις χρησιμοποιήσει όταν κριθεί αναγκαίο".

Αδιάλλακτος ο Ερντογάν

Από την πλευρά του ο Ερντογάν παραμένει αδιάλλακτος δηλώνοντας ότι η Τουρκία «δεν θα τερματίσει» τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει στη Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής την οποία στηρίζει η Δύση, απορρίπτοντας έτσι τις «απειλές» που διατυπώνονται προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Παρά τα όσα ορισμένοι λένε, εμείς δεν θα τερματίσουμε αυτήν» την επιχείρηση εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Δεχόμαστε τώρα απειλές από αριστερά και δεξιά, μας λένε "Σταματήστε". (…) Δεν θα κάνουμε πίσω», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Θα συνεχίσουμε τη μάχη μας εωσότου όλοι οι τρομοκράτες υποχωρήσουν νοτίως των 32 χλμ» σε βάθος, στα οποία προβλέπεται να επεκταθεί η «ζώνη ασφαλείας», υπογράμμισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Τουρκία θα εγγυηθεί την ασφάλεια στα σύνορά της και την ασφαλή επιστροφή των Σύρων απομακρύνοντας τις τρομοκρατικές ομάδες από τα ανατολικά του Ευφράτη ποταμού, όπως κάναμε με την περιοχή δυτικά του Ευφράτη», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης στοχεύει στο να προστατεύσει τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων της βόρειας Συρίας, των Αράβων, των Κούρδων, των Γεζίντι, των Χαλδαίων κι όχι να διαμελίσει τη Συρία.