Quantcast

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ απέναντι σε Μπάιντεν και Ερντογάν για τα F-16: Μόνο με αποδείξεις ότι η Τουρκία δεν απειλεί την Ελλάδα

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ (Δημοκρατικός από τη Νέα Ιερσέη) κατέθεσε τροπολογία στο νόμο για τον Προϋπολογισμό του Πενταγώνου, με την οποία στην ουσία απαγορεύεται η πώληση των αμερικανικών μαχητικών στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, θέτει όρους και προϋποθέσεις για να ψηφίσει υπέρ της πώλησης. Οι όροι και οι προϋποθέσεις είναι με τέτοιο τρόπο διατυπωμένοι που ήδη η Τουρκία τους απέρριψε. Ο πιο σημαντικός αναφέρει ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Ο κ. Μενέντεζ βγαίνει ανοικτά εναντίον της Τουρκίας και του προέδρου της, Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και εναντίον του προέδρου Τζο Μπάιντεν ο οποίος είχε δηλώσει στη Μαδρίτη, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για να εγκριθεί η πώληση των αεροσκαφών στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την τροπολογία:

Ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) δεν μπορεί να πωλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός και εάν ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) πιστοποιήσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως και στις επιτροπές Άμυνας του Κογκρέσου:

Ότι μια τέτοια μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ότι (αυτή η πιστοποίηση) πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις εναντίον της Ελλάδας.

πηγή: hellas journal