Quantcast

O γιαλαντζί σουλτάνος τρελάθηκε: Δίνει στους Έλληνες οδηγίες τι να ψηφίσουν - Η απάντηση της Αθήνας

O Tούρκος πρόεδρος «ξέφυγε» για ακόμα μια φορά, συνεχίζοντας εκ νέου την εμπρηστική ρητορική. 

Νέα επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο Ινστιτούτο Πολέμου του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας, καλώντας μάλιστα τους Έλληνες να καταψηφίσουν την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος μετά τη διεκδίκηση ελληνικών νησιών από την Τουρκία, έφτασε στο σημείο να προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό να «δώσει το μήνυμα και το μάθημα μέσω της δημοκρατικής οδού στους κυβερνώντες» διότι «τρέχουν πίσω από περιπέτειες που θα φέρουν καταστροφικό τέλος» για τη χώρα. 

«Διώξτε τους κυβερνώντες γιατί θα έχετε καταστροφικό τέλος»

«Είναι μια πραγματικότητα ότι ο γείτονας μας στο Αιγαίο πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο μαζί μας. Γι' αυτό στους στρατηγικούς υπολογισμούς της Τουρκίας έχει την θέση που του αναλογεί. Ελπίζω ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει το μήνυμα και το μάθημα μέσω της δημοκρατικής οδού, στους κυβερνώντες του που τρέχουν πίσω από περιπέτειες οι οποίες θα φέρουν ένα καταστροφικό τέλος για τον ελληνικό λαό», είπε ο Ερντογάν. 

«Η Ελλάδα κάνει τον νταή, να πάρει μάθημα από τον περασμένο αιώνα»

«Αντί να λύσουν τις μεταξύ μας διαφορές με διάλογο και διαπραγμάτευση, κρύβονται κάτω από τις φούστες άλλων. Συνιστούμε στην ελληνική κυβέρνηση, που προσπαθεί να γίνει νταής, να πάρει ένα μάθημα τόσο από τις εξελίξεις στην περιοχή μας όσο και από τα γεγονότα που συνέβησαν πριν από έναν αιώνα», πρόσθεσε μάλιστα, εν μέσω ακραίας ρητορικής. 

«Σε όσους μας επιτίθενται συνέχεια στον εναέριο χώρο μας, δίνουμε το απαραίτητο μάθημα εκεί που πρέπει κυρίως με την πολεμική μας αεροπορία και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, διεμήνυσε πως η Τουρκία δεν θα κάνει την παραμικρή παραχώρηση στα «δικαιώματά» της στο Αιγαίο «χρησιμοποιώντας στο έπακρο τις ευκαιρίες που μας δίνονται από τις διεθνείς συμφωνίες». 

Σκληρή απάντηση της Αθήνας

Από την πλευρά της, η Αθήνα έδωσε ηχηρή απάντηση στον πρόεδρο της Τουρκίας μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου. Την ίδια ώρα, κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν ως «ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας» τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

«Η συνεχής ισχυροποίηση της Ελλάδας -στρατιωτικά, διπλωματικά και οικονομικά- στεναχωρεί τον κ. Ερντογάν και τον οδηγεί σε δηλώσεις που υπερβαίνουν τα εσκαμμένα», επισημαίνει, σε δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν την ιστορική παιδεία και τον πατριωτισμό που επιβάλλεται ώστε να κρατούν ερμητικά κλειστά τα αυτιά τους στις παραινέσεις όσων επιβουλεύονται την πατρίδα τους», συνεχίζει ο Γιάννης Οικονόμου. 

Υπογραμμίζει ακόμη ότι είναι «προφανέστατο» ότι οι «επιτυχίες του πρωθυπουργού και η ενδυνάμωση της Ελλάδας δεν αφήνουν τον κ. Ερντογάν να ησυχάσει».

«Αν και ο ίδιος θα προτιμούσε μια Ελλάδα αδύναμη, εμείς κάνουμε και θα κάνουμε ανυποχώρητα όσα προάγουν τα εθνικά μας δίκαια. Εξάλλου, ο πραγματικά ισχυρός δεν έχει ανάγκη να το διαλαλεί κάθε τρεις και λίγο».

«Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Ελλάδα» 

Νωρίτερα, σε νέες δηλώσεις προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν για την Ελλάδα. Σε ερώτηση που του έγινε από Τούρκους δημοσιογράφους, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι «δεν έχουμε μέλημα να κάνουμε πόλεμο με την Ελλάδα».

Μάλιστα για ακόμη μια φορά αναφέρθηκε στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως πολλοί «θέλησαν να μας συμφιλιώσουν» ωστόσο, συνέχισε «τώρα δεν σκεφτόμαστε κάτι τέτοιο, στο μέλλον θα δούμε».

Για ακόμη μια φορά έκανε λόγο για αποστρατικωποίηση νησιών λέγοντας ότι: «Είναι προφανές πώς αυτή τη στιγμή στρατιωτικοποιούν τα νησιά. Από την άλλη, παραβιάζουν συνεχώς τον εναέριο χώρο μας. Αυτός που θα ευθυγραμμιστεί τώρα μαζί μας θα μας προκαλέσει παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο μας; Και στα νησιά προσπαθεί να μας δώσει σήμα από εκεί, χτίζοντας τσιμεντένια καταφύγια και σκάβοντας λάκκους. Δεν έχει καλές προθέσεις. Δεν θα έκανε αυτά τα βήματα αν είχε καλές προθέσεις. Εφόσον τα έχει κάνει όλα αυτά, λυπάμαι, δεν μπορούμε και δεν θα πραγματοποιήσουμε τη Σύνοδο του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου, μία φορά φέτος. Και θα πρέπει τώρα να περιμένει τις εξελίξεις στην Τουρκία. Να συμμαζευτεί. Αν δεν συμμαζευτεί δεν είναι δυνατόν να συναντηθούμε».