Quantcast

Ο Λαβρόφ σχεδιάζει σύντομα να συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογό του «την έλκυση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ»

Η Ρωσία σχεδιάζει σύντομα να έχει διαβουλεύσεις με την Τουρκία, όπου θα τεθεί το ζήτημα της συνεργασίας του πολεμικού ναυτικού Ουκρανίας και Τουρκίας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών με το πέρας των συνομιλιών του με την γενική γραμματέα του ΟΑΣΕ Χέλγκα Σμιτ.

«Αναφέρατε τις δηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, οι οποίες αφορούν στα σχέδια συνεργασίας μεταξύ του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας και της Τουρκίας. Με πολλή σαφήνεια προσδιορίσαμε ξεκάθαρα τη θέση μας ως προς τις προσπάθειες να τραβηχτεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ. Δεν έχω αμφιβολίες ότι τα σοβαρά, υπεύθυνα κράτη κατανοούν πλήρως για τι πράγμα μιλάμε. Στον τακτικό μας διάλογο με τους Τούρκους συναδέλφους, σε σύντομο χρόνο σχεδιάζεται άλλη μια επαφή μας, νομίζω, φυσικά, ότι θα συνομιλήσουμε και γι' αυτό το θέμα επίσης», δήλωσε ο Σ.Λαβρόφ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την επικεφαλής του ΟΑΣΕ.

Επανειλημμένως τους τελευταίους μήνες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έχει αναφερθεί στις «επίμονες συστάσεις» της Μόσχας, προς «υπεύθυνες χώρες», κατονομάζοντας ωστόσο ειδικά την Τουρκία, η οποία έχει κληθεί από τη Ρωσία στις 12 Απριλίου «να αναλύσει την κατάσταση, τις αιώνιες επιθετικές δηλώσεις του καθεστώτος του Κιέβου», αλλά και προειδοποιηθεί (σ.σ. μαζί με άλλα κράτη) «να μην τροφοδοτούν τις μιλιταριστικές διαθέσεις του και να μην ενθαρρύνουν την πολεμική επιθετικότητά του», σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι.

Στις 24 Μαΐου ο Σ.Λαβρόφ επανήλθε στο θέμα, δηλώνοντας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αργκουμέντι Ι Φάκτι» ότι «η ενθάρρυνση των επιθετικών ουκρανικών πρωτοβουλιών για την Κριμαία ισοδυναμούν με επιβουλή κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσίας», γι' αυτό και η Μόσχα υπολογίζει ότι η γραμμή της Τουρκίας «θα διορθωθεί λαμβάνοντας υπόψη τις νόμιμες ανησυχίες μας».

Η Μόσχα θεωρεί την Κριμαία ρωσικό έδαφος από το 2014, έπειτα από δημοψήφισμα, που διοργάνωσαν οι τοπικές Αρχές και τάχθηκε σε ποσοστό 96,57% υπέρ της «επανένωσης με τη Ρωσία», ενώ η Ουκρανία, στην οποία ανήκε έως τότε, κάνει λόγο για εισβολή και κατοχή του εδάφους της χερσονήσου από το ρωσικό στρατό, προσέγγιση, που συμμερίζονται οι περισσότερες χώρες του κόσμου.

Νωρίτερα σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρo Κουλέμπα δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu ότι το Κίεβο έχει προμηθευτεί τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, γιατί «είναι απαραίτητα για τη συγκράτηση της Ρωσίας, ώστε να σκεφτεί δύο φορές πριν σχεδιάσει οποιαδήποτε κλιμάκωση ή μεγάλου μεγέθους επίθεση στην Ουκρανία», όπως μεταδίδει τις δηλώσεις του το ρωσικό ΡΙΑ-Νόβοστι.

Με δηλώσεις του στις 21 Απριλίου στο τουρκικό δίκτυο Habertürk, σύμφωνα με το ίδιο ρωσικό πρακτορείο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε διαβεβαιώσει ότι το συμβόλαιο για την πώληση των μη επανδρωμένων Bayraktar στην Ουκρανία «δεν στρέφεται κατά της Ρωσίας».