Quantcast

Ο Μανφρεντ Βέμπερ αναμένει «καλό μήνυμα» από τους Ευρωπαίους κατά τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ αναμένει από τους Ευρωπαίους ότι θα στείλουν ένα μήνυμα ισχύος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, η οποία ξεκινά αύριο. 

«Ελπίζω ότι το Μόναχο θα δώσει ένα καλό μήνυμα για την ικανότητα της Ευρώπης να δρά στον κόσμο», δήλωσε ο Χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του Δικτύου Συντακτών Γερμανίας ("Redaktionsnetzwerk Deutschland" / RND) η οποία θα δημοσιευτεί ολόκληρη αύριο Παρασκευή.

Ο Βέμπερ δήλωσε επίσης ότι στηρίζει «την ελπίδα του στην παρουσία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Ο Πρόεδρος Μακρόν θα ζωντανέψει τη συζήτηση για μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή πολιτική ασφαλείας. Μετά το Brexit, η Γαλλία είναι η τελευταία παραμένουσα ευρωπαϊκή πυρηνική δύναμη. Οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να αγνοήσουν τη συζήτηση που προωθείται από τον Μακρόν σχετικά με την αυτόνομη πυρηνική δράση. Δεν πρέπει όλοι στην Ευρώπη να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα, αλλά σκέψεις για μια αυτόνομη ασφάλεια θα πρέπει να κάνουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ε.Ε. θα μεταβληθεί σε ανταγωνίστρια του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ παραμένει η κεντρική ασπίδα του δυτικού κόσμου. Μια ισχυρή Ευρώπη ενισχύει το ΝΑΤΟ», τόνισε.

Ο Βαυαρός πολιτικός αναφερόμενος στη ανοιχτά ζητήματα ηγεσίας του αδελφού Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, του CDU, είπε ότι «η γερμανική κυβέρνηση δεν πρέπει να χάσει από το βλέμμα της την εξωτερική πολιτική. Η Γερμανία δεν πρέπει τώρα να ασχοληθεί με τον εαυτό της, είναι απαραίτητη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει από τη γερμανική Προεδρία το δεύτερο εξάμηνο του 2020 του έτους να δώσει απαντήσεις σε επείγοντα ερωτήματα. Απαιτείται πρόοδος στο προσφυγικό/μεταναστευτικό θέμα. To CDU πρέπει να επιλύσει το θέμα της ηγεσίας εσωτερικά. Η ικανότητα της κυβέρνησης να δρα δεν επιτρέπεται να περιορισθεί από αυτό».