Quantcast

Ο Μενέντεζ συλλέγει υπογραφές στο Κογκρέσο που προτρέπει τον Μπάιντεν να αναγνωρίσει πλήρως και επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων

 Μέχρι σήμερα έχει  καταφέρει να συγκεντρώσει τις υπογραφές 27 συναδέλφων του, μεταξύ των οποίων βρίσκονται βαριά ονόματα, αποδεικνύοντας την επιρροή του και το ρόλο που θα διαδραματίσει επί θητείας Μπάιντεν.

Στα σχοινιά ρίχνει για ακόμη μια φορά την Τουρκία ο  ισχυρός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπόμπ Μενέντεζ, ο οποίος άρχισε να συλλέγει υπογραφές στο Κογκρέσο  που προτρέπει τον Τζο Μπάιντεν να αναγνωρίσει πλήρως και επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων. 

  Με χρονικό ορίζοντα την 24η Απριλίου (Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Αρμενίων) o φιλέλληνας γερουσιαστής επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την συγκυρία και να κλείσει οριστικά μια εκκρεμότητα με την Ιστορία. Μέχρι σήμερα έχει  καταφέρει να συγκεντρώσει τις υπογραφές 27 συναδέλφων του, μεταξύ των οποίων βρίσκονται βαριά ονόματα (Ντικ Ντάρμπιν, Ελίζαμπεθ Γουόρεν,Μπέρνι Σάντερς, Kόρι Μπούκερ, Τζακ Ρίντ) της Γερουσίας, αποδεικνύοντας την επιρροή του και το ρόλο που θα διαδραματίσει επί θητείας Μπάιντεν.

   Πρόσφατα, η έγκυρη ιστοσελίδα Politico σέ άρθρο της έγραψε ότι  “Ο δρόμος προς την εξωτερική πολιτική του Τζο Μπάιντεν περνά από τον Μπόμπ Μενέντεζ. Ο ισχυρός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων  της Γερουσίας δεν πρόκειται να αφήσει τον Μπάιντεν να επαναλάβει τα λάθη του Ομπάμα”. Η θέση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας είναι ισχυρή και ο εκάστοτε πρόεδρος της μπορεί, εάν επιθυμεί, να ανατρέψει και αποφάσεις της κυβέρνησης μέσα από τις διαδικασίες του Κογκρέσου.

  Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εκτιμάται ότι αυτή μπορεί να είναι η χρονιά που ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών  θα αναγνωρίσει την γενοκτονία των  Αρμένιων το 1915.Η Τουρκία  αντιμετώπισε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το Κογκρέσο των ΗΠΑ ή από προηγούμενους προέδρους ως την σημαντικότερη διπλωματική μάχη όλων των εποχών, και για δεκαετίες, ξόδεψε μεγάλα κονδύλια για να εξουδετερώσει τέτοιες  κινήσεις. Τριάντα δύο  κοινοβούλια και χώρες , συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Βραζιλίας, έχουν αναγνωρίσει μέχρι σήμερα τη γενοκτονία των Αρμενίων

 Πέρσι, η τουρκική κυβέρνηση γνώρισε μια ιστορική και διακομματική  ήττα, όταν και τα δύο Σώματα  του Κογκρέσου των ΗΠΑ εξέδωσαν ψηφίσματα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων με συντριπτική πλειοψηφία και παρά το γεγονός ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ελεγχόταν  από τους Δημοκρατικούς και η Γερουσία από τους Ρεπουμπλικάνους. Η κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο, αρνήθηκε να αλλάξει τη θέση της επί του θέματος και να βάλει την τελική υπογραφή , λέγοντας ότι οι απόψεις της δεν είχαν αλλάξει για τα  γεγονότα του 1915.

  Όσο στον Λευκό Οίκο ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ δεν φαινόταν  να υπάρχει τίποτα που θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τα συμφέροντα του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον,  αφού  ο Τραμπ φρόντισε να καθυστερήσει τα πακέτα κυρώσεων. Οταν ο Tραμπ έχασε τις εκλογές, όλα τα προβλήματα επανεμφανίστηκαν. 

  Ο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, έκανε μια σαφή υπόσχεση «να υποστηρίξει ένα ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων». Ως ένας πολιτικός  που υπηρέτησε ως Αντιπρόεδρος για οκτώ χρόνια, ξέρει καλά ότι αν παραβιάσει  την υπόσχεσή του, θα αντιμετωπίσει πιέσεις από το Κογκρέσο, ιδιαίτερα από τον γερουσιαστή Mενέντεζ. Ο Μπάιντεν χρειάζεται την υποστήριξη του Μενεντέζ απεγνωσμένα για την επιτυχία της εξωτερικής του πολιτικής.

  Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Μπάιντεν ενδιαφέρεται για τις ανησυχίες του Ερντογάν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται στον Λευκό Οίκο από τις 20 Ιανουαρίου, επικοινώνησε σχεδόν με όλους τους αρχηγούς κρατών και έχει ανανεώσει, επιβεβαιώσει και βελτιώσει διμερείς σχέσεις. Δύο μήνες μετά την ορκωμοσία του ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει μιλήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν, ούτε έστειλε μηνύματα. Ούτε ο Μπάιντεν, ούτε ο υπουργός Άμυνας του, Λόιντ Όστιν, απάντησαν στα συγχαρητήρια των Τούρκων ομολόγων τους.

  Αυτό δεν είναι φυσιολογικό για την εμπειρία του Ερντογάν που είχε πάντα τη… βασιλική μεταχείριση από τους προέδρους των ΗΠΑ.Ο Τζο Μπάιντεν  αφήνει τον Eρντογάν σε αναμμένα κάρβουνα: θα υπάρξει επικοινωνία, όταν έρθει η ώρα. Δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες από την Ουάσιγκτον. Η αναμονή λειτουργεί σαν στοχευμένη ταπείνωση. Η θέση εκκίνησης στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις υπό τον νέο Αμερικανό πρόεδρο είναι επομένως σαφής. Το γεγονός ότι ο Μπάιντεν δεν κάλεσε τον Ερντογάν δείχνει ότι δεν βλέπει τον Ερντογάν ως ηγέτη του οποίου οι ανησυχίες και τα αιτήματα πρέπει να υπερισχύουν των άλλων προτεραιοτήτων και συμφερόντων του Λευκού Οίκου.

 Ο Μπομπ Μενέντεζ δήλωσε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιβεβαίωσης για την υποψήφια υφυπουργό Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν την περασμένη εβδομάδα ότι «ελπίζω ο Πρόεδρος να διατηρήσει τη δέσμευσή του να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων». Ενώ η σχέση του Ερντογάν με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τα θεσμικά της όργανα βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή για έναν πρόεδρο των ΗΠΑ  να μην τα “σπάσει” με τον Τούρκο πρόεδρο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.