Quantcast

Ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι προσφέρει την ουκρανική υπηκοότητα σε ρώσους πολιτικούς πρόσφυγες

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε σήμερα διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο προσφέρει την ουκρανική υπηκοότητα σε Ρώσους που υφίστανται πολιτικές διώξεις καθώς και σε ξένους που πολέμησαν στο πλευρό του Κιέβου κατά τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα μια τέτοια κίνηση ως απάντηση σ' ένα ρωσικό διάταγμα που αύξησε τον αριθμό των Ουκρανών οι οποίοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν με σύντομες διαδικασίες ρωσικό διαβατήριο.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η κρατική υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας κήρυξε ανεπιθύμητο πρόσωπο έναν ρώσο προξενικό αξιωματούχο στη δυτική πόλη Λβιβ κατηγορώντας τον για κατασκοπεία. Ο αξιωματούχος έχει ήδη εγκαταλείψει τη χώρα, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Το διάταγμα του Ζελένσκι έχει εφαρμογή σε πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας που έχουν υποστεί διώξεις για πολιτικούς λόγους, αναφέρεται σε δήλωση αναρτημένη στον προεδρικό ιστότοπο.

Θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό από το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ή από διπλωματική αποστολή που να επιβεβαιώνει ότι διώκονται στη γενέτειρά τους για τις πολιτικές πεποιθήσεις τους.

Τώρα η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο πρέπει να νομοθετήσουν ώστε το διάταγμα να τεθεί σε εφαρμογή.

Το προεδρικό κόμμα Υπηρέτης του Λαού θα είναι το μεγαλύτερο στο νέο κοινοβούλιο της Ουκρανίας μετά τη σαρωτική νίκη του στις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούλιο.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ζελένσκι άσκησε πίεση στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες αφού τέσσερις ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς στην περιοχή του Ντονμπάς. Ο Πούτιν από την πλευρά του είπε πως οι ουκρανικές δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς οικισμών στο Ντονμπάς, που έχουν προκαλέσει απώλειες μεταξύ των αμάχων.