Quantcast

O Πομπέο θα συναντήσει μετανάστες από τη Βενεζουέλα στη Βραζιλία ενώ οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να εντείνουν την πίεση στον Μαδούρο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο θα επισκεφθεί την Παρασκευή την βραζιλιάνικη παραμεθόρια πόλη Μπόα Βίστα στα σύνορα με τη Βενεζουέλα για να συναντηθεί με μετανάστες από την Βενεζουέλα, ανακοίνωσαν χθες αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Βραζιλίας, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, 1,5 μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ετοιμάζεται να εντείνει την πίεση της για να εκδιώξει τον σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Στην περιοδεία του από τις 17 έως τις 20 Σεπτεμβρίου ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα επισκεφτεί επίσης την Κολομβία, το Σουρινάμ και Γουιάνα για να συναντήσει τους ηγέτες των χωρών αυτών, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το ταξίδι αστραπή Πομπέο έρχεται σε μια στιγμή που οι διεθνείς προσπάθειες για την προώθηση μιας διευθέτησης της πολιτικής κρίσης στη Βενεζουέλα φαίνεται να έχουν παγώσει.

Η επίσκεψη θα "επισημάνει τη δέσμευση των ΗΠΑ για υπεράσπιση της δημοκρατίας", επισήμανε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στο Μπόα Βίστα, ο Πομπέο θα συναντηθεί με "μετανάστες από τη Βενεζουέλα που δραπετεύουν από την ανθρωπογενή καταστροφή στη Βενεζουέλα", πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ προγραμματίζεται να κάνει μια περίπου τρίωρη στάση στο Μπόα Βίστα την Παρασκευή το απόγευμα για να επισκεφθεί ένα κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης Βενεζουελάνων μεταναστών και θα συναντηθεί με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του Ερνέστο Αραούχο, σύμφωνα με την Μπραζίλια.

Τα σύνορα της Βραζιλίας με τη Βενεζουέλα παραμένουν κλειστά από τις 18 Μαρτίου λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και η ροή μεταναστών που διασχίζουν τη Βραζιλία έχει μειωθεί από έναν ημερήσιο μέσο όρο των 600 ανθρώπων σε λιγουστούς Βενεζουελάνους που περπατούν μέσα από δύσβατα μονοπάτια .

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ εις βάρος της βιομηχανίας πετρελαίου της Βενεζουέλας έχουν μειώσει τις εξαγωγές αργού του Καράκας στα χαμηλότερα επίπεδα δεκαετιών, αλλά απέτυχαν να απαγκριστρώσουν από την εξουσία τον Μαδούρο - στόχος της Ουάσινγκτον - προς απογοήτευση του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Με τις αμερικανικές εκλογές να φτάνουν και τον επιφανέστερο επικριτή του Μαδούρο, Ντόναλντ Τραμπ να μάχεται για την επανεκλογή του, η Ουάσινγκτον αναμένεται να σκληρύνει τη στάση της, επιβάλλοντας ειδικά επιπλέον κυρώσεις με στόχο τις βιομηχανίες πετρελαίου και χρυσού της Βενεζουέλας.