Quantcast

Ο Πούτιν κάλεσε τους Ρώσους να ψηφίσουν τις συνταγματικές τροπολογίες

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τους Ρώσους να ψηφίσουν υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών, οι οποίες μεταξύ άλλων θα του δώσουν τη δυνατότητα να παραμείνει στην εξουσία έως το 2036.

«Δεν ψηφίζουμε απλώς για τις τροπολογίες… Ψηφίζουμε για τη χώρα, στην οποία θέλουμε να ζήσουμε» δήλωσε ο Πούτιν στο τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τους Ρώσους, το οποίο απηύθυνε κατά τη διάρκεια των αποκαλυπτηρίων του μνημείου των σοβιετικών στρατιωτών που έπεσαν στις μάχες κοντά στην πόλη Ρζεβ κατά την διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου (Β’ Παγκοσμίου Πολέμου-σ.σ).

Η ψηφοφορία για τις συνταγματικές τροπολογίες ξεκίνησε στις 25 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί αύριο 1η Ιουλίου.

«Αύριο, 1η Ιουλίου είναι η κύρια ημέρα της ψηφοφορίας. Σας παρακαλώ, αγαπητοί φίλοι, να δώσετε το "παρών". Η ψήφος του καθενός σας είναι η πιο σημαντική, είναι η πιο καθοριστική».

Η ρωσική κρατική εταιρία δημοσκοπήσεων VTsIOM ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τα exit polls της έδειξαν ότι το 76% των Ρώσων έχει μέχρι στιγμής ψηφίσει υπέρ των μεταρρυθμίσεων που μπορούν να επιτρέψουν στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία έως το 2036.

Ο Πούτιν έχει επί ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για μια ακόμη θητεία σε περίπτωση που εγκριθούν οι συνταγματικές τροπολογίες. Η παρούσα εκδοχή του συντάγματος προβλέπει ότι ο Πούτιν πρέπει να εγκαταλείψει το προεδρικό αξίωμα το 2024.

Οι επικριτές του Κρεμλίνου υποστηρίζουν ότι η συνταγματική αναθεώρηση επινοήθηκε με μοναδικό σκοπό να παραμείνει ο Πούτιν στην εξουσία, ενώ τη χαρακτηρίζουν ως συνταγματικό πραξικόπημα.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του ισχυρίζεται ότι οι συνταγματικές τροπολογίες χρειάζονται για να ενισχυθεί ο ρόλος του κοινοβουλίου, για να βελτιωθεί η κοινωνική πολιτική και η κρατική διοίκηση όπως επίσης και για να κατοχυρωθούν τα βασικά δικαιώματα των πολιτών.