Quantcast

Ο πρόεδρος Μακρόν παραθέτει γεύμα σε πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες με την ευκαιρία του εορτασμού της 14ης Ιουλίου

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα παραθέσει γεύμα την Κυριακή στο Μέγαρο των Ηλυσίων σε πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ των οποίων είναι η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με την ευκαιρία του εορτασμού της 14ης Ιουλίου.

Η γαλλική προεδρία ανέφερε σήμερα ότι δεν έχει ακόμη λάβει την απάντηση της απερχόμενης πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι για το αν θα παραστεί ή όχι.

Η παραδοσιακή παρέλαση της 14ης Ιουλίου, η επέτειος της κατάληψης της Βαστίλης το 1789, αποτελεί το σύμβολο του τέλους της απόλυτης μοναρχίας και φέτος θα είναι αφιερωμένη στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Οι εννέα χώρες που συμμετέχουν μαζί με τη Γαλλία στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επέμβασης (ΙΕΙ) θα εκπροσωπηθούν στην παρέλαση: το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία, η Εσθονία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Φινλανδία. Η ΙΕΙ ήταν μια πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Μακρόν.

Μετά τη στρατιωτική παρέλαση ο Μακρόν θα παραθέσει γεύμα στο οποίο έχουν προσκληθεί οι πρόεδροι της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο, της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα και της Εσθονίας Κέρσι Κάλιουλαϊντ, σύμφωνα με τον κατάλογο των προσκεκλημένων. Το παρών θα δώσουν επίσης η καγκελάριος Μέρκελ, οι πρωθυπουργοί της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Οι άλλες χώρες θα εκπροσωπηθούν από τους υπουργούς Άμυνας.