Quantcast

Ο ρωσικός στρατός δεν απειλεί κανέναν, διαβεβαιώνει ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ

Ο ρωσικός στρατός δεν αποτελεί απειλή για την Ουκρανία, παρά την παρουσία του στα σύνορα, διαβεβαίωσε απόψε το Κρεμλίνο, μετά τη δίωρη συζήτηση που είχαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν.

«Οι Ρώσοι στρατιώτες είναι στο έδαφός τους, δεν απειλούν κανέναν, ο πρόεδρος (Πούτιν) το είπε», ανέφερε ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ.

Ο Ουσάκοφ χαρακτήρισε «παράξενη» την ερώτηση αν ο Πούτιν διαβεβαίωσε τον Μπάιντεν ότι δεν σχεδιάζει να στείλει στρατό στην Ουκρανία: «Αυτό ούτε καν αναφέρθηκε! Να στείλουμε στρατιώτες στην Ουκρανία – πώς, τι είναι αυτό; Κάποιου είδους εισβολή; Ούτε καν αναφέρθηκε», απάντησε.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Κρεμλίνου, ο Μπάιντεν είπε στον Πούτιν ότι θα συζητήσει με τους συμμάχους του το θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και «όλες τις ανησυχίες» που του εξέφρασε ο Ρώσος ομόλογός του.

Ο Μπάιντεν ενημέρωσε τον Πούτιν ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζουν κυρώσεις σε ευρεία κλίμακα εάν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία, συνέχισε. Όταν ρωτήθηκε αν έγινε αναφορά στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο Ουσάκοφ απάντησε ότι οι δύο ηγέτες δεν συζήτησαν θέματα που να σχετίζονται με την πανδημία, την κλιματική αλλαγή ή την ενέργεια.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στο διαδίκτυο, στο πλαίσιο των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στη σύνοδο της Γενεύης, πρόσθεσε ο Ουσάκοφ.

Δεν συμφωνήθηκε κάποια νέα επαφή μεταξύ τους, όμως νωρίτερα είχε συζητηθεί από τις δύο πλευρές η πιθανότητα μιας δια ζώσης συνάντησης σε ουδέτερο έδαφος. Εάν χρειαστεί, μπορεί να οργανωθεί εύκολα ένα νέο τηλεφώνημα ή μια βιντεοκλήση, πρόσθεσε ο Ουσάκοφ, σχολιάζοντας ότι οι δύο χώρες θα χρειαστούν πάνω από έναν χρόνο για να επιλύσουν τα προβλήματα στις σχέσεις τους.

Η σημερινή συζήτηση κράτησε ακριβώς δύο ώρες και ήταν «ειλικρινής και σοβαρή» αλλά ταυτόχρονα ακούστηκαν και «αστεία». «Ήταν μια φυσιολογική συζήτηση μεταξύ δύο σοβαρών ηγετών, όταν συζητούνται σοβαρά θέματα και θίγονται ευαίσθητα ζητήματα», είπε.