Quantcast

Ο Τραμπ δέχεται πιέσεις να φορά μάσκα στις δημόσιες εμφανίσεις του για να δώσει το καλό παράδειγμα

Μήπως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να φορά μάσκα στις δημόσιες εμφανίσεις του για να δώσει το καλό παράδειγμα στους συμπολίτες του, καθώς οι ΗΠΑ είναι η πλέον πληγείσα χώρα από την επιδημία του κορωνοϊού; 

Ολοένα και περισσότερες φωνές, ακόμη και από Ρεπουμπλικάνους, στηρίζουν αυτή την άποψη, την ώρα που ακόμη και η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι ο χρόνος πιέζει για να βρεθούν λύσεις για την αντιμετώπιση της covid-19.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος δεν έχει εμφανιστεί ποτέ δημοσίως με μάσκα από την αρχή της επιδημίας, η οποία μέχρι τώρα έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 125.000 Αμερικανούς.

Εξάλλου ο Τραμπ έχει επικρίνει τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές Τζο Μπάιντεν επειδή φορά μάσκα, την οποία έχει χαρακτηρίσει «δίκοπο μαχαίρι», την ώρα που οι νότιες πολιτείες των ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με μια ανησυχητική άνοδο των κρουσμάτων της covid-19.

To Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC), που καθορίζει την κυβερνητική αντίδραση στην πανδημία, έχει απλώς συστήσει τη χρήση μάσκας. Η Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, εξέφρασε χθες Κυριακή τη δυσαρέσκειά της που η χρήση μάσκας δεν είναι «υποχρεωτική» στους δημόσιους χώρους, κάτι που η ίδια εκτίμησε ότι θα έπρεπε να έχει γίνει «εδώ και καιρό». Και αυτό, όπως κατήγγειλε σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό ABC News προκειμένου να μην «ενοχληθεί» ο Τραμπ.

«Ο πρόεδρος θα έπρεπε να φορά μάσκα», τόνισε η Πελόζι, προτού προσθέσει: «Οι αληθινοί άνδρες φοράνε μάσκα», υπονοώντας, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν ο Μπάιντεν, ότι η επιλογή του Αμερικανού προέδρου να μην φορά μάσκα αποτελεί ένας είδος στρεβλής αρρενωπότητας.

Πολλοί παρατηρητές και αναλυτές αναφέρουν εξάλλου ότι οι άνδρες υποστηρικτές του Αμερικανού προέδρου σε συντηρητικές περιοχές της χώρας θεωρούν τη χρήση μάσκας ένδειξη αδυναμίας.

«Θα μας βοηθούσε»

Οι διαφωνίες για τη χρήση μάσκας, την αποτελεσματικότητα της οποίας απέναντι στον κορονοϊό εξαίρουν πλέον όλοι οι παγκόσμιοι οργανισμοί υγείας, είναι ένα πολιτικοποιημένο ζήτημα στις ΗΠΑ, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα.

Όμως δεν θα έπρεπε να είναι, σχολίασε χθες Κυριακή το πρωί ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λαμάρ Αλεξάντερ, μία από τις λίγες φορές που φάνηκε να συμφωνεί με τους Δημοκρατικούς.

«Θα βοηθούσε αν, κατά καιρούς, ο πρόεδρος φορούσε (μάσκα). Θα μας βοηθούσε να τερματίσουμε αυτή την πολιτική αντιπαράθεση, σύμφωνα με την οποία αν στηρίζεις τον Τραμπ, δεν φοράς μάσκα, και αν είσαι κατά του Τραμπ, φοράς», δήλωσε στο CNN.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Άλεξ Αζάρ υπενθύμισε απλώς ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι μια «μοναδική» περίπτωση, διότι υποβάλλεται «τακτικά» σε διαγνωστικά τεστ για την covid-19. Όμως με τον τρόπο αυτό ο Τραμπ θα γνωρίζει αν μολύνθηκε από τον κορονοϊό, αλλά δεν θα τον εμποδίσει να τον μεταδώσει σε άλλους.

Ωστόσο ο Αζάρ παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στις ΗΠΑ είναι «πολύ σοβαρή» και ότι «το παράθυρο για να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση κλείνει».