Οι ΗΠΑ θέλουν αναβάθμιση των σχέσεων με την ΕΕ - Η συνομιλία Μπλίνκεν με τους ΥΠΕΞ

ΕΕ και ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε αύξηση του επιπέδου φιλοδοξίας στη διατλαντική τους σχέση , δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ned Price μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης του Antony Blinken στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την απόφαση της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας υπό το καθεστώς κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Συγκεκριμένα, σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στην ΕΕ, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Ned Price σημειώνει τα εξής: ο Υπουργός Εξωτερικών Antony J. Blinken συμμετείχε με ψηφιακά μέσα στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (ΣΕΥ - FAC) μετά από πρόσκληση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Josep Borrell. Ο υπουργός Blinken τόνισε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για βελτίωση, αναζωογόνηση και αύξηση του επιπέδου φιλοδοξίας στη σχέση ΗΠΑ-ΕΕ. Τόνισε τη σημασία της στενής συνεργασίας με την ΕΕ και τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων βάσει κοινών αξιών όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η πολυμέρεια. Κατά τη διάρκεια του FAC, ο Υπουργός, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Borrell και οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ συζήτησαν την κοινή μας απάντηση σε πιεστικά παγκόσμια ζητήματα, όπως ο COVID-19, το Ιράν, η Κίνα και η αλλαγή του κλίματος, και ο Υπουργός χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας υπό το καθεστώς κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε απάντηση σε ενεργειών που έγιναν εναντίον του Aleksey Navalny και των υποστηρικτών του".

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ συμφώνησαν για κυρώσεις στη Ρωσία -Τι συζήτησαν με τον Μπλίνκεν

Πολιτική συμφωνία για περιοριστικά μέτρα για όσους συμμετείχαν στην σύλληψη Ναβάλνυ και την καταστολή της αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο του νέου κανονισμού της ΕΕ για κυρώσεις για λόγους ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επήλθε στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών.

Όπως ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορρέλ, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες, οι προτάσεις για τα ονόματα στα οποία θα επιβληθούν οι κυρώσεις θα κατατεθούν από τον ίδιο σήμερα και θα εγκριθούν με γραπτή διαδικασία.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανακοινωθούν από τώρα τα σχετικά ονόματα καθώς η συζήτηση είναι απόρρητη μέχρι τη δημοσίευση την εφημερίδα της ΕΕ.

Όπως τόνισε είναι “κοινή πεποίθηση στο Συμβούλιο ότι η Ρωσία μετατρέπεται σε αυταρχικό καθεστώς και απομακρύνεται από την Ευρώπη”.

“Οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι οι κινήσεις της Ρωσίας σημαίνουν ότι η χώρα αυτή δεν θέλει να συζητήσει με την ΕΕ”, ξεκαθάρισε.

Τόνισε δε ότι οι 27 επαναβεβαίωσαν την ενότητα της ΕΕ επί του θέματος. “Σήμερα κανείς δεν άσκησε κριτική στο ταξίδι μου στη Μόσχα”, τόνισε ο Μπορρέλ. “Δεν πήγα στη Ρωσία γιατί ήθελα, αλλά γιατί είχα πολιτική εντολή, η πλειοψηφία των Κρατών Μελών ήθελε να πάω”, επεσήμανε και σημείωσε ότι σε σχέση ούτε το 10% των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν στήριξαν το αίτημα ορισμένων για την παραίτησή του.

Περιέγραψε δε την τριπλή προσέγγιση της ΕΕ, έναντι της Ρωσίας με απόκρουση των επιθέσεων της Ρωσίας σε θέματα κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με άμυνα έναντι των απειλών της Ρωσία, όπως σε σχέση με την παραπληροφόρηση και συνεργασία μόνο σε συγκεκριμένα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ρωσία, Ιράν και Χονγκ Κονγκ όπου καταγράφεται επιδείνωση της κατάστασης, ήταν τα βασικά θέματα της εξαιρετικά πυκνής, όπως τη χαρακτήρισε ατζέντας του ΣΕΥ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι οι Υπουργοί αποφάσισαν να αναβάλουν τη συζήτηση για τη στρατηγική πυξίδα της ΕΕ για μελλοντική συνεδρίαση.

Οι 27 εξέτασαν αναλυτικά το ζήτημα της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν, αλλά και το πραξικόπημα στη Μιανμάρ, το οποίο καταδίκασαν και επέβαλαν σχετικές κυρώσεις, όπως καταγράφεται σε κείμενο συμπερασμάτων που εκδόθηκε νωρίτερα. Οι 27 εξέτασαν και το ενδεχόμενο επιβολής επιπρόσθετων κυρώσεων και στη Λευκορωσία για τις παράτυπες εκλογές και την καταστολή των πολιτών στη χώρα.

Σε σχέση με την τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκνεν, ο Ζοζέπ Μπορρέλ εξήγησε ότι αυτή διεξήχθη σε θετικό και ενθαρρυντικό κλίμα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν στο θέμα του Ιράν, να προσεγγίσουν από κοινού την κατάσταση που διαμορφώνεται με την Ρωσία και την Κίνα, αλλά και την στρατηγική ασφάλειας για την ΕΕ και την ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην επίθεση στο ανθρωπιστικό κομβόι του ΟΗΕ στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το θάνατο του Ιταλού πρέσβη Λούκα Ατανάζιο.