Οι παραβιάσεις της συνθήκης INF από τη Ρωσία στο επίκεντρο της συνεδρίασης των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ

Στις Βρυξέλλες, για σοβαρές συζητήσεις σχετικά με τη Συνθήκη για τα πυρηνικά μέσα ενδιάμεσης εμβέλειας, τη στάση άμυνας και αποτροπής του ΝΑΤΟ, τις αποστολές και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ Ευρωπαϊκή συνεργασία για την άμυνα, συναντώνται οι Υπουργοί Άμυνας της συμμαχίας.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε νωρίς σήμερα το πρωί με το μέλλον της Συνθήκης INF και τη συνεχιζόμενη παραβίαση των διατάξεων της από τη Ρωσία. Ο Γενικός Γραμματέας κάλεσε τη Ρωσία να εκμεταλλευτεί την τελευταία ευκαιρία να "επιστρέψει στη συμμόρφωση και να σώσει τη Συνθήκη INF".

Οι υπουργοί θα εξετάσουν τη διατήρηση μιας αξιόπιστης και αποτελεσματικής στάσης υπεράσπισης και αποτροπής στη δεύτερη σύνοδό τους, συμπεριλαμβανομένης της Πρωτοβουλίας ετοιμότητας για την ανάπτυξη 30 πολεμικών πλοίων, 30 τσαμπιών και 30 αεροπορικών μονομαχιών, εντός 30 ημερών.

Η κατανομή του βάρους και οι αμυντικές δαπάνες θα είναι επίσης κορυφαίες στην ημερήσια διάταξη. Σχετικά με τη δέσμευση των συμμάχων για μετρητά, ικανότητες και συνεισφορές, ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι "η τάση είναι αυξητική". "Από το 2016, οι Ευρωπαίοι Σύμμαχοι και ο Καναδάς έχουν δαπανήσει 41 δισεκατομμύρια περισσότερα για την άμυνα και με βάση τις τελευταίες εκθέσεις, 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το επόμενο έτος" , ανέφερε.

Τη δεύτερη ημέρα (την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019) οι Υπουργοί Άμυνας θα επικεντρωθούν στις αποστολές και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του Αφγανιστάν, του Κοσσυφοπεδίου, του Ιράκ και των θαλάσσιων επιχειρήσεων. Το ΝΑΤΟ θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει τις δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν να "δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια ειρηνική λύση" και να βοηθήσει το Ιράκ "να αποτρέψει την αναζωπύρωση του ISIS ή άλλων τρομοκρατικών ομάδων".

Τέλος, οι Υπουργοί θα ολοκληρώσουν μια συζήτηση σχετικά με τη συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ και τις προσπάθειες για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε την υποστήριξή του προς τις ευρωπαϊκές "προσπάθειες που συμπληρώνουν και δεν ανταγωνίζονται" με το ΝΑΤΟ.

Πρώτη συνεδρίαση με Υπουργό Άμυνας από τα Σκόπια:

Η υπουργός Άμυνας της μελλοντικής Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Ραντμίλα Σέκερινσκα, θα λάβει "μια θέση στο τραπέζι του ΝΑΤΟ" για πρώτη φορά ως επίσημη προσκεκλημένη σε όλες τις υπουργικές συζητήσεις.

H ίδια η Υπουργός Σέκερινσκα, σε δηλώσεις τις προσερχόμενη στη σύσκεψη ότι "βρέθηκε εδώ πριν από ένα χρόνο για σημαντικές διαβουλεύσεις και αν μου έλεγε κανείς ότι σε ένα χρόνο θα ήμουν στο ίδιο τραπέζι με τους συμμάχους, δεν θα το πίστευα". "Μου δίνει ένα αίσθημα υπερηφάνειας εκ μέρους της χώρας μου", είπε. "Δείξαμε ότι η αλλαγή είναι δυνατή, αν υπάρχει ο σωστός βαθμός πολιτικής ηγεσίας". "Η αλλαγή είναι δυνατή, ακόμα και σε μια τόσο ευάλωτη περιοχή όπως τα Βαλκάνια και απέδειξε ότι η πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ δεν είναι λόγια, είναι πράξη", σημείωσε. "Αποδείξαμε ότι με τις πράξεις μας και την υποστήριξη των συμμάχων μας, μπορούμε να αλλάξουμε την περιοχή μας και τη ήπειρο προς το καλύτερο". "Aναμένω ότι όλα τα Κράτη Μέλη θα καλωσορίσουν τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας στο τραπέζι, και θα αποδείξουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε ακόμη παρά πάνω ως μελλοντικό μέλος", τόνισε.

Συνάντηση Αποστολάκη - Ακάρ:

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι για τις 11:00 τοπική ώρα, έχει προγραμματιστεί κατ`ιδίαν συνάντηση γνωριμίας του Υπουργού Άμυνας της Ελλάδας με τον ομόλογό του της Τουρκίας, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου.