Επιστρέφει στις ΗΠΑ ο πάστορας Μπράνσον, μετά την απελευθέρωσή του από τους Τούρκους - Θα μείνει για δύο ημέρες στη Γερμανία

Την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον αποφάσισε την Παρασκευή το απόγευμα τουρκικό δικαστήριο που συνεδρίασε στη Σμύρνη και αναμένεται να επιστρέψει άμεσα στις ΗΠΑ με ειδική πτήση.

Ο Άντριου Μπράνσον αναχώρησε από το σπίτι του στην επαρχία της Σμύρνης, μετέδωσε το Ρόιτερς, λίγες ώρες μετά την απόφαση τουρκικού δικαστηρίου.

Αργά το βράδυ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν το αεροσκάφος που μεταφέρει τον 50χρονο Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον στις Ηνωμένες Πολιτείες να απογειώνεται από το αεροδρόμιο της Σμύρνης.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, τον Ισμαήλ Τζεμ Χαλαβουρτ, ο Μπράνσον θα μείνει για δύο ημέρες στη Γερμανία και από εκεί θα συνεχίσει κατόπιν το ταξίδι του για τις ΗΠΑ.

Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης τριών ετών, ενός μηνός και 15 ημερών, άρση του κατ' οίκον περιορισμού και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, κάτι που άνοιξε τον δρόμο για την άμεση επιστροφή του στις ΗΠΑ.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης επέστρεψε για λίγο στο σπίτι του στη Σμύρνη και από εκεί αναχώρησε για το αεροδρόμιο Αντνάν Μεντερές.

Εικόνες από την απελευθέρωση του Άντριου Μπράνσον, έδωσαν στη δημοσιότητα τα τουρκικά  μέσα ενημέρωσης.

Στο σπίτι του Αμερικανού πράκτορα στη Σμύρνη, όπου διέμενε σε κατ’ οίκον περιορισμό, δεκάδες δημοσιογράφοι υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας κατέγραψαν την άφιξή του.

Ο πάστορας Μπράνσον, ο οποίος διηύθυνε μια μικρή προτεσταντική εκκλησία στη Σμύρνη, παρέμενε σε κατ' οίκον περιορισμό, κατηγορούμενος για διασυνδέσεις με τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν και για κατασκοπεία, γεγονός που είχε προκαλέσει έντονους τριγμούς στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.

Ο δικηγόρος του Μπράνσον είχε πει νωρίτερα στο Reuters πως, αν ληφθεί απόφαση για άρση του κατ' οίκον περιορισμού του, ο ευαγγελικός πάστορας θα είναι ελεύθερος να αναχωρήσει αμέσως από την Τουρκία.