Quantcast

Οι Τούρκοι βγάζουν νέο γεωτρύπανο στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου

Το γεωτρύπανο Abdulhamid Han βγαίνει στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου. Τι δήλωσε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Νονμέζ, ανακοίνωσε πως η Άγκυρα θα βγάλει το γεωτρύπανο Abdulhamid Han στις 9 Αυγούστου στη Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu το πλοίο θα ξεκινήσει από τη Μερσίνη, την Τρίτη 9 Αυγούστου για να πραγματοποιήσει την πρώτη του αποστολή.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ έχει δηλώσει πως «η αποστολή του γεωτρύπανου θα είναι στη Γαλάζια Πατρίδα» και ότι «εξετάζονται 5 με 6 σημεία κι ένα απ’ αυτά θα επιλεγεί».

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η ακριβής περιοχή ερευνών κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί στις 9 Αυγούστου από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το γεωτρύπανο που ετοιμάζεται να ρίξει στις βαθιές θάλασσες η Άγκυρα είναι 7ης γενιάς και θεωρείται το ισχυρότερο στον στόλο των γεωτρυπάνων που διαθέτει η Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι είχε ανακοινώσει ότι ξεκινά τις έρευνες το γεωτρύπανο της Τουρκίας. Μιλώντας στους εορτασμούς για την «Ημέρα Ειρήνης και Ελευθερίας της 20ής Ιουλίου» που πραγματοποιήθηκαν στην κατεχόμενη Κύπρο (ΤΔΒΚ), ο Οκτάι δήλωσε μεταξύ άλλων ότι το γεωτρύπανο 7ης γενιάς Abdulhamid Han διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διεξαγωγή αποτελεσματικών ερευνών σε γαλάζια ύδατα με την ικανότητά του να πραγματοποιεί γεωτρήσεις σε βάθος έως 12.200 μέτρων.

«Το νέο μας γεωτρύπανο προγραμματίζεται να ξεκινήσει τις δραστηριότητές του στη Μεσόγειο τον επόμενο μήνα» δήλωσε ο Οκτάι προσθέτοντας ότι τα δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο υπερασπίζονται αποφασιστικά απέναντι σε κάθε είδους προκλήσεις και παράτυπες πρωτοβουλίες.