Quantcast

Συναγερμός στην Ευρώπη: «Μπλόκο» της ΕΕ στις πτήσεις από νότια Αφρική λόγω της μετάλλαξης της Μποτσουάνα

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της σλοβενικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να αναστείλουν προσωρινά τα ταξίδια από τη νότια Αφρική, μετά τον εντοπισμό μιας νέας παραλλαγής του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε η σλοβενική προεδρία.

Όπως αναφέρει ο επίσημος λογαριασμός της τρέχουσας προεδρίας της ΕΕ, αρμόδια επιτροπή ειδικών και από τις 27 χώρες-μέλη συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν προσωρινά περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από τη νότια Αφρική.

Ο Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων καλεί, ακόμα, τα μέλη να «υποβάλλουν σε τεστ και καραντίνα όλους τους επιβάτες που προσέρχονται» στην ΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως το υπό την ονομασία B.1.1.529 στέλεχος του ιού, φαίνεται πως φέρει πολλαπλές μεταλλάξεις και είναι δυνητικά πολύ μεταδοτικό. Σε αυτό το στάδιο, οι Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες δεν γνωρίζουν για την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων κατά της νέας παραλλαγής που εντοπίστηκε αρχικά στην αφρικανική ήπειρο και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία.

Tα μέτρα που αποφάσισε η Ελλάδα για ταξιδιώτες από αφρικανικές χώρες

Αυστηρά μέτρα λαμβάνει το υπουργείο Υγείας για να προλάβει την εξάπλωση της μετάλλαξης της Μποτσουάνα.

Αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-COV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της Kυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:

-Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.

-Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.

-Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).

-Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR Test).

Επισημαίνουμε ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες. Τα ανωτέρω ισχύουν από αύριο Σάββατο 27 Νοεμβρίου ώρα 06.00 π.μ.