Quantcast

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 2.300 Σύροι πρόσφυγες έφθασαν στο Ιράκ μετά την τουρκική επίθεση

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν σήμερα ότι τουλάχιστον 2.300 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, διέφυγαν από τις συγκρούσεις στη βορειοανατολική Συρία για να καταφύγουν στο Ιράκ τις τελευταίες ημέρες.

«Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (...) υποδέχθηκε εκατοντάδες πρόσφυγες οι οποίοι διέσχισαν τα σύνορα ανάμεσα στη βορειοανατολική Συρία και στο Ιράκ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ Αντρέι Μάετσιτς, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Διευκρίνισε πως «περισσότεροι από 1.600 Σύροι πρόσφυγες οδηγήθηκαν από τα σύνορα στον καταυλισμό προσφύγων Μπαρνταράς», περίπου 150 χλμ. ανατολικά της Συρίας, και προσέθεσε πως άλλη μια ομάδα 734 ανθρώπων διέσχισε τα σύνορα στη διάρκεια της νύχτας.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου 166.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά την έναρξη στις 9 Οκτωβρίου της επίθεσης της Τουρκίας εναντίον μιας κουρδικής πολιτοφυλακής στη βοειοανατολική Συρία.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δηλώνει από την πλευρά του ότι η στρατιωτική επιχείρηση προκάλεσε τον εκτοπισμό 300.000 ανθρώπων σε οκτώ ημέρες.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, σχεδόν 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των μαχών, εκ των οποίων δεκάδες άμαχοι, στην πλειονότητά τους Κούρδοι.

Ο Μάετσιτς ανέφερε πως οι πρόσφυγες διηγήθηκαν κατά την άφιξή τους στο Ιράκ ότι χρειάστηκαν «μέρες για να φθάσουν στα σύνορα γιατί μετακινούνταν εν μέσω βομβαρδισμών και μαχών».

«Η πλειονότητα των νεοαφιχθέντων είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι», είπε.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι έχει αυξήσει τα προγράμματα διατροφικής βοήθειας στη βορειοανατολική Συρία, ώστε να παράσχει τρόφιμα σε περίπου 580.000 ανθρώπους στην περιοχή τον Οκτώβριο.