Quantcast

Όλαφ Σολτς: Υπάρχει και πάλι η απειλή πολέμου στην Ευρώπη

«Υπάρχει και πάλι η απειλή πολέμου στην Ευρώπη (…) Αυτό που διακυβεύεται είναι η ειρήνη στην Ευρώπη», προειδοποίησε ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια και τόνισε ότι «ο κίνδυνος δεν έχει αποτραπεί».

Η μόνη δυνατότητα είναι οι διαπραγματεύσεις, σημείωσε ο κ. Σολτς, αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση και επανέλαβε αφενός ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί τη συγκέντρωση τόσων στρατιωτών στα σύνορα» και αφετέρου ότι κάθε χώρα είναι ελεύθερη να επιλέξει τους συμμάχους της, «κάτι που είχε αποδεχθεί και η Μόσχα». Επιπλέον, δήλωσε, δεν μπορεί να εννοηθεί ένα casus belli για ένα θέμα (ενν. την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ) το οποίο δεν βρίσκεται καν υπό συζήτηση αυή τη στιγμή.

Ο Καγκελάριος υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ότι «περαιτέρω παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας θα έχει υψηλό κόστος για τη Ρωσία», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι διπλωματικοί δίαυλοι πρέπει να διατηρηθούν. Είμαστε υπέρ της όσο το δυνατόν περισσότερης διπλωματίας, χωρίς όμως να είμαστε και αφελείς», ανέφερε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι είχε αποστείλει επιστολή στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για διάλογο εντός του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για ρωσική αποχώρηση από τα σύνορα της Ουκρανίας και ότι ο κίνδυνος σύγκρουσης είναι πραγματικός.

 Ο τρόπος σκέψης της Ρωσίας "μπορεί να της κοστίσει ένα μέλλον με ευημερία", λέει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Οι απειλές της Μόσχας προς την Ουκρανία θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν ολόκληρη τη διεθνή τάξη, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προειδοποιώντας τη Μόσχα ότι ο τρόπος σκέψης της από ένα «σκοτεινό παρελθόν» μπορεί να κοστίσει στη Ρωσία ένα μέλλον με ευημερία.

«Ο κόσμος παρακολουθεί με δυσπιστία καθώς είμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στρατευμάτων σε ευρωπαϊκό έδαφος από τις σκοτεινές ημέρες του Ψυχρού Πολέμου, διότι τα γεγονότα αυτών των ημερών θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν ολόκληρη τη διεθνή τάξη», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.