Quantcast

Ουγγαρία-κορωνοϊός: Η κυβέρνηση αναμένει ότι πάνω από 4 εκατ. πολίτες θα έχουν εμβολιαστεί έως τα τέλη Απριλίου

Η Ουγγαρία αναμένει να έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 πάνω από 4 εκατ. από τους 10 εκατ. πολίτες της έως τα τέλη αυτού του μήνα και να χαλαρώσει περαιτέρω τα μέτρα του lockdown σε πέντε ή έξι ημέρες, όταν θα έχουν ανοσοποιηθεί 3 εκατ. άνθρωποι, δήλωσε σήμερα ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Ο Γκεργκέλι Γκούλιας δήλωσε επίσης σε ενημέρωση ότι 2,6 εκατ. πολίτες έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού έως σήμερα.

Η Ουγγαρία ξεκίνησε το σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτων και των υπηρεσιών χθες αφού έχει εμβολιάσει το 25% του πληθυσμού της, παρόλο που το Ουγγρικό Ιατρικό Επιμελητήριο χαρακτήρισε πρώιμο το άνοιγμα καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει.

Ωστόσο η χώρα είχε επίσης τον υψηλότερο ημερήσιο κατά κεφαλήν αριθμό νεκρών λόγω της COVID-19 στον κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Ο Γκούλιας είπε επίσης ότι η Ουγγαρία θα συνεχίσει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 καθώς το θεωρεί ασφαλές.

Η Ουγγαρία είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που χορηγεί στους πολίτες της το εμβόλιο της κινεζικής Sinopharm, μετά την κυκλοφορία του ρωσικού Sputnik V, αν και κανένα από τα δύο δεν έχει λάβει έγκριση για έκτακτη χρήση από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Το ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο χορηγούνται παράλληλα με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech και των σκευασμάτων της Moderna και της AstraZeneca, τα οποία έχουν όλα λάβει το ‘πράσινο φως’ από την ΕΕ.

Ο προσωπάρχης του Ούγγρου πρωθυπουργού δήλωσε επίσης ότι τα σχολεία θα ανοίξουν όπως έχει προγραμματιστεί στις 19 Απριλίου καθώς δεν υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία τους, απορρίπτοντας τις ανησυχίες δασκάλων και μαθητικών οργανώσεων. Σύμφωνα με τον Γκούλιας, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ‘ανοίξει’ τις αθλητικές διοργανώσεις σε θεατές που θα έχουν κάρτες ανοσίας έναντι της COVID-19.