Quantcast

Ουγγαρία: Θα παράσχει οικονομική βοήθεια 187 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία

Η Ουγγαρία θα παράσχει 187 εκατομμύρια ευρώ σε οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία στο πλαίσιο της συμβολής της σε προγραμματισμένο πακέτο υποστήριξης της ΕΕ ύψους έως και 18 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023, σύμφωνα με κυβερνητικό διάταγμα που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να καταβάλει το μερίδιό της στη στήριξη για την Ουκρανία, αλλά προτιμά να το καταβάλει διμερώς παρά μέσω του κοινού δανεισμού της ΕΕ.

"Η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη να μετάσχει στην οικονομική υποστήριξη προς την εμπόλεμη Ουκρανία", αναφέρει η κυβέρνηση στο διάταγμά της.

"Ως εκ τούτου καλεί τον υπουργό Οικονομικών να διασφαλίσει την παροχή των 187 εκατομμυρίων ευρώ που θα ήταν το μερίδιο της Ουγγαρίας στο δάνειο των 18 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ που θα χορηγηθεί στην Ουκρανία", προσθέτει.

Στο διάταγμα που υπέγραψε ο Ορμπάν αναφέρεται επίσης ότι ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο θα πρέπει να αρχίσει συνομιλίες με την Ουκρανία για την εξεύρεση συμφωνίας η οποία χρειάζεται για την οικονομική βοήθεια.

Για να εξασφαλιστούν τα κεφάλαια για τα δάνεια, τα οποία η Ουκρανία θα πρέπει να αποπληρώσει εντός 35 ετών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δανειστεί στις κεφαλαιαγορές.

Ωστόσο οι προτάσεις για το πακέτο θα χρειαστεί να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και η Ουγγαρία δήλωσε ότι δεν θα λάβει μέρος σε κοινό δανεισμό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters