Quantcast

Ουκρανία: Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου ύποπτος για εξαγορά μάρτυρα και παραπλάνηση της δικαιοσύνης

H Γενική Εισαγγελέας της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ουκρανίας.

Ολεξάντρ Τουπίτσκι, θεωρείται ύποπτος για την εξαγορά ενός μάρτυρα και για παραπλάνηση δικαστηρίου εξαιτίας κατάθεσης ψευδών στοιχείων στην δίκη, ενώ ζήτησε από τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να τον απομακρύνει από την θέση του.

«Επηρέασε τον μάρτυρα σε ποινικές διαδικασίες δωροδοκώντας τον, για να αρνηθεί να καταθέσει ή να προβεί εν γνώσει του σε ψευδή κατάθεση», ανακοίνωσε το γραφείο τύπου της Γενικής Εισαγγελέως Ιρίνα Βενεντίκτοβα, προσθέτοντας ότι το εν λόγω περιστατικό έλαβε χώρα το 2018, όταν ο Τουπίτσκι ήταν αντιπρόεδρος του δικαστηρίου.

Ο Τουπίτσκι δεν εμφανίσθηκε στο γραφείο της εισαγγελέως παρότι είχε ενημερωθεί και ειδοποιηθεί. Το γραφείο του, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax Ukraine, δήλωσε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να αποφύγει δικαστικές διαδικασίες, αλλά η απόλυσή του αντίκειται στην ουκρανική νομοθεσία. Το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει μαζί του.

Ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και το Συνταγματικό Δικαστήριο βρίσκονται σε διαμάχη μετά την απόφαση που είχε λάβει τον Οκτώβριο το Συνταγματικό Δικαστήριο η οποία έπληξε τη βασική νομοθεσία κατά της διαφθοράς, περιορίζοντας τις προοπτικές της κυβέρνησης να εξασφαλίζει βοήθεια μέσω του εξωτερικού δανεισμού.

Το γραφείο της Βενεντίκτοβα η οποία είναι σύμμαχος του Ζελένσκι αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο. Ο πρόεδρος Ζελένσκι τον Οκτώβριο είχε ζητήσει από την Βουλή να διαλύσει το Συνταγματικό Δικαστήριο, με αποτέλεσμα να τον κατηγορήσει ο Τουπίτσκι για «συνταγματικό πραξικόπημα».

Η ουκρανική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια βαριά οικονομική ύφεση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, προσπαθεί να επιτύχει μια συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την χορήγηση δανείου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ευελπιστώντας να λάβει περισσότερα χρήματα τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.

Για τον λόγο αυτό ψήφισε σχετικό νόμο αυτό τον μήνα, ώστε να αντισταθμίσει την απόφαση που είχε λάβει το Συνταγματικό Δικαστήριο τον Οκτώβριο.