Παγκόσμια βοήθεια για τη Νοτρ Νταμ - Η δομή «αντέχει», χρειάζονται 10ετίες αποκατάστασης

Η καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων προκαλεί παγκόσμιο κύμα συμπαράστασης και πρωτοβουλίες συγκέντρωσης χρημάτων. Η πολιτιστική κληρονομιά της Γαλλίας δέχθηκε ισχυρό πλήγμα. Τιτάνια είναι η προσπάθεια αποκατάστασης της Νοτρ Νταμ. Η δομή του ναού «αντέχει» δήλωσε ο γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών.

Η υπόσχεση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν ότι η Γαλλία θα ανοικοδομήσει την Παναγία των Παρισίων μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθεί.

Η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό πρότεινε να διοργανωθεί ένα διεθνές συνέδριο για την συγκέντρωση δωρεών προκειμένου να αποκατασταθεί το αρχιτεκτονικό αριστούργημα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η κινητοποίηση είναι μεγάλη και στις υπόλοιπες χώρες μέσω διαδικτύου και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Δύο από τις πλουσιότερες οικογένειες της Γαλλίας προσέφεραν 300 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση του μνημείου. Η οικογένεια Πινό ανακοίνωσε ότι δωρίζει 100 εκατομμύρια ευρώ και οι δισεκατομμυριούχοι Αρνό, που έχουν στην ιδιοκτησία τους μεταξύ άλλων τον οίκο μόδας Louis Vuitton, προσέφεραν 200 εκατομμύρια ευρώ.

Η δομή του ναού «αντέχει»

Η δομή της Παναγίας των Παρισίων «αντέχει» μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον καθεδρικό ναό, όμως στο κτίριο έχουν εντοπισθεί «ευάλωτα σημεία», ιδιαίτερα στο επίπεδο του θόλου, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών.

«Η πυρκαγιά τελείωσε, τώρα η κύρια ανησυχία (...) είναι να εξασφαλισθεί ότι το οικοδόμημα δεν θα εμφανίσει ρωγμές», δήλωσε ο Λοράν Νουνιέζ στους δημοσιογράφους. «Συνολικά η δομή αντέχει», όμως «μερικά ευάλωτα σημεία εντοπίσθηκαν κυρίως στο επίπεδο του θόλου και ενός αετώματος του βόρειου κλίτους που πρέπει να ενισχυθεί» και το οποίο οδήγησε στην εκκένωση πέντε γειτονικών πολυκατοικιών, πρόσθεσε.

Εξάλλου το μεγάλο όργανο του ναού «δεν κάηκε» από την πυρκαγιά, αλλά η δομή του μπορεί να έχει υποστεί ζημιές, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους τρεις οργανίστες της Νοτρ Νταμ.

Το όργανο, το οποίο ανακαινίζεται στο πέρασμα των αιώνων, αλλά το ουσιαστικό μέρος της δομής του χρονολογείται από την αρχή του 15ου αιώνα, «έχει εν μέρει διασωθεί, όμως είναι καλυμμένο με μπάζα, σκόνη και νερό», δήλωσε ο Φιλίπ Λεφέβρ που εδώ και 35 χρόνια είναι οργανίστας στην Παναγία των Παρισίων.

«Τους επόμενους μήνες, όλο αυτό θα στεγνώσει και υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν δομικά προβλήματα», πρόσθεσε ο εβδομηντάχρονος οργανίστας.

«Ελπίζουμε ότι θα παραμείνει σταθερό και ότι μόλις καταστεί δυνατό θα προστατευθεί», πρόσθεσε επισημαίνοντας πως το εν λόγω όργανο είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Αντιθέτως, «το μικρό όργανο υπέστη ζημιές» από τη φωτιά, διευκρίνισε.

«Όμως το χειρότερο αποφεύχθηκε, η Νοτρ Νταμ είναι ακόμη όρθια και το ανακουφιστικό είναι η ομόφωνη αντίδραση ολόκληρου του κόσμου», δήλωσε ακόμη προσθέτοντας πως «εδώ και αιώνες η Νοτρ Νταμ ζει με τη ζωή των ανθρώπων».

Οι εργασίες αποκατάστασης της Νοτρ Νταμ θα διαρκέσουν χρόνια, ίσως και δεκαετίες...

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων ευρώ και την οργάνωση διεθνούς διάσκεψης δωρητών τις προσεχείς εβδομάδες. Η περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 10 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το French Heritage Foundation απηύθυνε έκκληση για δωρεές. Το Βατικανό προσέφερε την τεχνογνωσία του στις εργασίες αποκατάστασης. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασαν την αλληλεγγύη της Ευρώπης και υποσχέθηκαν ευρωπαϊκή βοήθεια.

Στο πλευρό της Γαλλίας θα σταθεί και η Unesco. «Είμαστε ήδη σε επαφή με ειδικούς και έτοιμοι να οργανώσουμε επείγουσα αποστολή για την αποτίμηση της ζημίας, για να διασωθεί ό,τι μπορεί να διασωθεί και για να αρχίσει η επεξεργασία βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων», δήλωσε η γενική γραμματέας Οντρέ Αζουλέ.

Ειδικευμένοι τεχνίτες και σπάνια υλικά θα χρειασθούν για την ανοικοδόμηση του μνημείου, που υποδέχεται 13 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο, 35.000 κάθε μέρα.

Ο επικεφαλής γαλλικής εταιρείας ξυλείας δήλωσε έτοιμος να προσφέρει τους καλύτερους κορμούς δρυός για την κατασκευή του σκελετού που συγκρατούσε την κατεστραμμένη στέγη και ήταν γνωστός ως «δάσος».

Aποκαΐδια εννέα αιώνες ιστορίας - Εικόνες από το εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων

Η καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων τέθηκε υπό έλεγχο μετά από 8,5 ώρες.

Οι πρώτες φωτογραφίες αποτυπώνουν το μέγεθος των ζημιών που έχει υποστεί ο καθεδρικός ναός-σύμβολο της Γαλλίας.

 Στις φωτογραφίες διακρίνονται πυροσβέστες στην κύρια είσοδο του ναού. 

 Παράλληλα φαίνονται τα κομμάτια της οροφής που έχουν καταστραφεί ενώ φλεγόμενα κομμάτια συνεχίζουν να πέφτουν, σχηματίζοντας σωρό από συντρίμμια.

Η πυρκαγιά που μαινόταν στην Παναγία των Παρισίων «τέθηκε υπό έλεγχο», ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης το πυροσβεστικό σώμα της γαλλικής πρωτεύουσας, έπειτα από πολύωρη μάχη με τις φλόγες.   

 Inside the Notre Dame after firefighters managed to get the ferocious blaze under control

To κωδωνοστάσιο και ο τρούλος του ναού πριν και μετά την πυρκαγιά...

 Dramatic pictures show the church's iconic spire collapsing

 Pictures show that a turret on the cathedral has collapsed

Εικόνες από το εσωτερικό της Notre Dame

Emergency service personnel near the entrance to the cathedral

The entrance to the cathedral on Monday evening

Outside Notre Dame where cranes and firemen were still hard at work

O Γάλλος πρόεδρος Eμανουέλ Μακρόν στο εσωτερικό του ναού

«Το Παρίσι θρηνεί την πολυαγαπημένη του κυρία» - Συγκινητικά πρωτοσέλιδα για την καταστροφή της Notre Dame

Το κυρίαρχο θέμα στον διεθνή Τύπο είναι η καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, με τα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων εφημερίδων να καταγράφουν τις δραματικές στιγμές που έζησε ο γαλλικός λαός και όχι μόνο  τη νύχτα της Δευτέρας.

Συγκλονισμένος ο πλανήτης Παρίσι, ολόκληρος ο κόσμος, παρακολούθησαν από το βράδυ της Δευτέρας και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης τις αγωνιώδεις προσπάθειες των εκατοντάδων Γάλλων πυροσβεστών να διασώσουν ό,τι μπορούσαν από τον καθεδρικό ναό των εννέα αιώνων, καθώς η στέγη κάηκε ολοσχερώς και κατέρρευσε όπως και το ένα κωδωνοστάσιο.

Ενδεικτικά τα πρωτοσέλιδα μερικών από τις μεγαλύτερες εφημερίδες στον κόσμο:

Telegraph: «Το Παρίσι θρηνεί την πολυαγαπημένη του κυρία»

Ντέιλι Τέλεγκραφ

Financial Times: «Φωτιά ρημάζει τη Νοτρ Νταμ» 

 

Τhe Guardian: «Κόλαση φωτιάς καταστρέφει τη Νοτρ Νταμ» 

«Ο κόσμος θρηνεί για τη Νοτρ Νταμ» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Metro.

 «Νοτρ Νταμ του Παρισιού: Η καταστροφή» είναι ο λιτός τίτλος της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro.

 

«Notre Drame» (μετάφραση: Το Δράμα μας») από τη γαλλική Liberation, σε ένα ευρηματικό λογοπαίγνιο, που απηχεί τον παγκόσμιο θρήνο για την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων.

 

Daily Mail: «Εννέα αιώνες ιστορίας χάθηκαν στην ανίερη κόλαση φωτιάς» 

Croix: «Η καρδιά στις στάχτες»

Le Temps: «Σπασμένη καρδιά»